Petak, 12. septembar 1997.

NA PREDIZBORNOM MITINGU PREDSEDNICKOG KANDIDATA LEVICE U CACKU POLICIJA TUKLA I PRIVODILA GRADJANE

Lilic: Oni mogu da zvizde jer zive od kriminala i korupcije

Milicija iz Beograda i okolnih mesta razdvajala ucesnike mitinga levice i pristalice opozicije. Danas, u 15.30 na gradskom trgu, protest Cacana zbog jucerasnjeg premlacivanja gradjana

Cacak, FoNet. - Pet pristalica Srpskog pokreta obnove (SPO) privedeno je danas za vreme predizbornog mitinga predsednickog kandidata SPS-JUL-ND Zorana Lilica na gradskom trgu u Cacku. Kako je sinoc javio Studio B, od tih pet osoba dve su zbog tezih telesnih povreda zadrzane u bolnici, a lakse je povredjen i potpredsednik Izvrsnog odbora Skupstine opstine Cacak. Prema izvestaju Studija B, kordon pripadnika milicije koji su dovedeni iz Beograda i okolnih mesta razdvajali su dva suprotna tabora - ucesnike mitinga i okupljene pristalice opozicije. Do direktnih sukoba nije doslo, ali su milicioneri u civilu privodili simpatizere opozicije i oduzimali im pistaljke. Zbog komentarisanja Lilicevog govora nekoliko mladjih ljudi je pretuceno.

Lilic u Uzicu i Kraljevu

Na predizbornom mitingu na Trgu partizana u Uzicu, Lilic je istakao da je "zahvaljujuci reformskim zahvatima SPS" postignut realan rast standarda od 12 odsto, rast proizvodnje od osam odsto, te ocekivani rast drustvenog proizvoda od sest odsto i izvoza od 23 odsto.

Govoreci na predizbornom mitingu u Krusevcu Lilic je, pak, rekao da je proizvodnja veca za 53 odsto nego lane, a ukupan izvoz veci tacno za 23,1 odsto, a razmena sa Evropom za 53 odsto.

Na gradskom trgu u Cacku Lilic je, pracen zvizducima, rekao da "dok oni piste mi radimo, mi stvaramo za njih, jer oni svojom proizvodnjom mogu da naprave samo vazduh. Oni mogu da zvizde jer imaju druge prihode, zive od kriminala i korupcije", rekao je on, dodajuci da ce "leva koalicija uvesti pravnu drzavu i tada ce pistanje i setnje zauvek prestati. Da smo mi pistali odveli bismo Srbiju pravo u ruke neprijatelja", naglasio je Lilic.

Nakon Lilicevog govora, simpatizeri SPS-a su autobusima, kojima su dovezeni, napustili Cacak dok su opozicionari blokirali glavnu ulicu u znak protesta zbog prebijanja gradjana. Tom prilikom gradonacelnik Cacka Velimir Ilic pozvao je gradjane da se razidju i da danas odrze protest u isto vreme i na istom mestu - u 15.30 sati na gradskom trgu.

SPO O INCIDENTIMA UOCI MITINGA LEVICE U CACKU

Policija bez razloga tukla gradjane

Beograd. - Srpski pokret obnove izrazava najdublje ogorcenje zbog jucerasnjeg brutalnog napada policije na gradjane Cacka uoci promotivnog mitinga Zorana Lilica, predsednickog kandidata vladajuce partije.

Kako se istice u saopstenju SPO policija je bukvalno, bez ikakvog razloga, prebijala mirne gradjane koji su im se nasli na putu, "da bi stvorili laznu sliku o odusevljenju gradjana Lilicevim projekcijama privrednog razvoja Srbije, koje se ne mogu ostvariti ni u informativnom programu drzavne televizije".

Srpski pokret obnove osudjuje pokusaj vladajuce partije da brutalnim nasiljem izmenu volju birackog tela Srbije, koje joj ocigledno nije "naklonjeno".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /