Petak, 12. septembar 1997.

OSTRE EVROPSKO-AMERICKE REAKCIJE NA NAJAVLJENI HRVATSKI BOJKOT LOKALNIH IZBORA U BOSNI

Zagrebu predocene "ozbiljne posledice"

Predsednistvu EU objavilo dva saopstenja u kojima se bojkot ocenjuje kao "apsolutno neprihvatljiv i neopravdan"

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Evropska unija i Sjedinjene Drzave zapretili su Hrvatskoj nespecificiranim "ozbiljnim posledicama" ukoliko bosansko- hercegovacka ekspozitura HDZ ostane pri nameri da bojkotuje predstojece lokalne izbore u BiH. Predsednistvo EU je, tim povodom, u noci izmedju srede i cetvrtka objavilo cak dva saopstenja. U prvom se citiraju delovi pisma koje je luksemburski sef diplomatije i aktuelni predsedavajuci Savet ministara EU Zak Pos u sredu uputio hrvatskom predsedniku Tudjmanu, zahtevajuci od njega da "iskoristi svoj uticaj na hrvatsku zajednicu u Bosni" kako bi je naveo da odustane od najavljenog bojkota. Drugo je zajednicko evropsko-americko saopstenje na istu temu, usaglaseno prilikom susreta evropske "trojke" politickih direktora Ministarstava inostranih poslova Luksemburga, Britanije i Holandije sa pomocnikom americkog sekretara za evropske poslove, Markom Grosmanom.

U oba saopstenja bojkot se ocenjuje kao "apsolutno neprihvatljiv i neopravdan", uz podsecanje na znacaj lokalnih izbora kao "vazne etape u procesu demokratizacije i primene Dejtonskih sporazuma", kao i na ogromne napore i zamasna sredstva koja je medjunarodna zajednica ulozila u pripreme tih izbora.

Zbog svega toga, podvlaci se, ne dolazi u obzir ponovno odlaganje opstinskih izbora, koji su, inace, bili predvidjeni jos za septembar prosle godine, i od tada su tri puta odlagani. Rezultati predstojecih izbora, naglasava se u oba saopstenja, nece biti obezvredjeni bojkotom bilo koje od strana, a oni koji na njih ne izadju... samo ce iskljuciti deo svog birackog tela iz izbornog procesa i "jednostavno ce propustiti sansu da osvoje odredjeni broj mesta" u lokalnim organima vlasti. Uz to, EU i SAD predocavaju da bi eventualni bojkot izbora imao "ozbiljne posledice po sve koji su odgovorni za blokiranje procesa demokratizacije u Bosni".

Dok se Posovo pismo Tudjmanu odnosi iskljucivo na odluku bosansko- hercegovacke HDZ o bojkotu izbora, u zajednickom evropsko-americkom saopstenju pominju se i slicne pretnje paljanske frakcije u rukovodstvu SDS, te se - pored Hrvatske - i SR Jugoslavija poziva da iskoristi svoj uticaj u cilju sprecavanja bojkota, uz upozorenje kako ce "akcija na tom planu predstavljati sustinski element u razvoju odnosa EU i SAD sa zemljama u regionu". EU i SAD, posebno, pozivaju sve strane da osiguraju bezbedno odrzavanje izbora, uz naglasavanje da se "nece tolerisati akcije kao sto je bio ilegalni pokusaj paljanske SDS da - pod maskom izbornog mitinga - preti i ugrozava legitimno rukovodstvo Republike Srpske".

Evropsko-americko saopstenje je, ocito, usaglaseno pre nego sto je paljanska frakcija SDS odustala od zahteva za odlaganje lokalnih izbora i potvrdila ucesce na njima. Buduci da je takva vest stigla nepuna dva sata nakon beogradskog sastanka Milosevic-Vestendorp-Krajisnik, u evropskim diplomatskim krugovima priznaju da nisu nacisto da li da takav obrt pripisu "kooperativnosti" jugoslovenskog predsednika, ili njegovom "lukavstvu" da, za promenu, pusti bosanske Hrvate (i njihove pokrovitelje u Zagrebu) da igraju ulogu "losih momaka" i konfrontiraju se sa medjunarodnom zajednicom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /