Petak, 12. septembar 1997.

Decu ne treba oprostiti

Zorica Miladinovic

"Decu vam necu oprostiti", otpevao je jedan ovdasnji roker u jeku ratnog uzasa na prostorima ex Jugoslavije, verovatno ne ocekujuci da njegov stav prepevavaju ovdasnji politicari u jeku predizborne kampanje.

Politicki informisane fanove ovog rokera, koji pamte duze od kokoske, lako je moglo da iznenadi najnovije istupanje republickog poslanika i predsednika Okruznog odbora SRS u Nisu Dragoljuba Stamenkovica. On je zamerio predsedniku lokalne vlade Branislavu Jovanovicu sto je u javnom duelu s poslanickim kandidatom leve koalcije i nekadasnjim republickim socijalistickim bosom dr Zoranom Arandjelovicem pomenuo da je ovaj kandidat levice sopstvenu decu "poslao na boravak i skolovanje u inostranstvo o trosku americke ambasade". Poducio ga je da pominjanje dece javnih licnosti, koja se ne bave politikom, predstavlja "prostacki i varvarski cin ljudi koji se neozbiljno bave politikom".

I takvoj lekciji iz politike se,dakako, osim prejakih kvalifikacija, koje bi mogle zasmetati jezickim cistuncima, nema sta zameriti.Ono sto jako smeta je neodoljivi utisak nepristrasnog posmatraca da njoj nedostaje autenticna moralnost, s obzirom da su upravo radikali u Zemunu javno prozivali sedmogodisnjeg Darija Barbalica, ciji su roditelji, bez posebne zelje za tim, postali javne licnosti. Predsednik SRS dr Vojislav Seselj je na jednoj televiziji mahao pasosem malenog Barbalica kako bi i "kamere videle njegov hrvatski ustaski pasos".Isto malo lice naslo se i na naslovnoj strani "Zemunskih novina", kako bi gradjani Srbije sto duze i detaljnije mogli da ga gledaju i zapamte.

Posle Stamenkovicevog politicko-uciteljskog istupa, kibiceri s viskom idealizma bi mogli izvuci zakljucak kako svi pripadnici SRS nisu bili presrecni zbog mahanja decijim pasosem, koje je sebi dozvolio sef njihove stranke, u trenucima televizijske "neozbiljnosti i prostakluka". Pragmatici bi mogli smatrati kako je Stamenkoviceva odbrana dece samo trenutni marketinski potez. Najzabrinutiji bi mogli biti oni koji u njemu vide dvostruki standard, po kojem u opasnim javnim igrama ne treba zloupotrebljavati samo srpsku decu ,dok je napad na "njihovu" pozeljan cin svakog "pravog" patriote.

Uciteljica zivota zaista mnogima ni decu nece oprostiti, ako ni zbog cega drugog, ono zato sto su u citavoj ovdasnjoj ratno-sankcijsko-politickoj katastrofi, jedino ona bila apsolutno neduzna.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /