Petak, 12. septembar 1997.

REC PLUS: DR TOMISLAV POPOVIC, DIREKTOR INSTITUTA EKONOMSKIH NAUKA

Tri scenarija, svaki los

Dr Tomislav Popovic direktor Instituta ekonomskih nauka predocava tri moguca scenarija do kraja godine, da bi zakljucio da bez obzira na rast proizvodnje i trenutnu stabilnost cena i kursa, jos uvek nije pronadjen operativni model, konkurentan u izvozu, socijalno izdrzljiv i trajnijeg dometa.

Prvi scenario, u kojem bi se odrzavala "letnja" novcana masa uz dalje povecanje spoljno-trgovinskog deficita, rezultirao bi u tom deficitu od oko tri milijarde dolara, pri deficitu tekuceg bilansa od oko dve milijarde dolara, sto premasuje ukupna sredstva od prodaje "Telekoma". U prosloj godini tekuci deficit je iznosio 1,3 milijarde dolara, a to znaci da se utroseni kapital - manje za investicije, a pretezno za potrosnju - u prosloj i ovoj godini krece na nivou od tri do tri i po milijarde dolara. Iz tih razloga ovaj scenario vestackog i jednokratnog oporavka proizvodnje i stabilnosti cena i kursa nije odrziv. Rast proizvodnje po tom osnovu, odnosno pri visokom deficitu tekuceg bilansa, moze trajati tri dana, tri nedelje, tri meseca ili tri godine, sve zavisno od velicine stoka kapitala u cvrstim valutama, po raznim osnovama, objasnjava dr Popovic.

Drugi scenario, usmeren na odrzavanje stabilnosti cena bez povecanja spoljno-trgovinskog deficita moguc je samo ako ekonomske vlasti u relativno kratkom roku povuku 2,5 do tri milijarde dinara. To bi proizvelo recesioni udar i zaostravanje likvidnosti, uz sve pratece negativne posledice na standard, zaposljavanje, penzije i sve socijalne i javne transfere iz budzeta, ukljucujuci vojsku i policiju. Zato je i ovo malo verovatno.

Treca alternativa koja pretpostavlja uspostavljanje ravnoteze, odnosno svodjenje novcane mase na ravnotezni nivo u odnosu na proizvodnju, putem devalvacije dinara, znacila bi uspostavljanje kursa na nivou od pet dinara za jednu marku. Po svim stranim i domacim iskustvima ovaj scenario bi izazvao uzlet cena i pocetak spirale inflacije i inflatornih ocekivanja, ukoliko se ne udje promptno u proces sveobuhvatnih strukturnih promena i prilagodjavanja, naglasava dr Popovic, sugerisuci na taj nacin da je ovo poslednje neizbezno i da se nicim ne moze zameniti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /