Petak, 12. septembar 1997.

PRVO POLUGODISTE JUGOSLOVENSKE BANKE OKONCALE USPESNO

Dugovi nisu u racunici

Prvi put posle nekoliko godina poslovno bankarstvo u Jugoslaviji nije u minusu. Na kraju prvog polugodista 105 banaka ostvarilo je dobit od 46,3 miliona dinara. Ti rezultati jesu za pohvalu, ali sa velikom rezervom, slozili su na jucerasnjoj sednici clanovi Upravnog odbora Udruzenja banaka Jugoslavije. Naime, u ukupnoj racunici nema stare devizne stednje i dugova prema inostrantsvu sto uveliko iskrivljuje pravu sliku o stanju u bankama.

Na to je upozorila i Borka Vucic, direktor Beogradske bankarske grupe, isticuci da nase bankarstvo jos nije u situaciji da zadovolji uslove koje postavljaju medjunarodne finansijske instuticije. Neobjasnjivo je, smatra, sto ni jedna nasa banka, iako sve posluju kao akcionarska drustva, nema svoje akcije na svetskoj berzi, a to kod zainteresovanih poslovnih partnera izaziva sumnju. Banke bi trebalo da iskoriste povoljnost da se u svetu smanjio procenat rizicnosti poslovanja sa firmama iz Jugoslavije.

"Jugoslovenskim bankama je neophodna sanacija, ali sve dok se ne rese problemi stare devizne stednje i inostranih dugova ona nece moci da se spovede. Beogradska banka vec radi na oporavku banaka u svom sistemu, pa su tako na zdrave noge postavljene banke u Valjevu, Sapcu i Loznici", istakla je Borka Vucic.

M.V.

Prilagodjavanje zakona

Iako je kraj juna bio poslednji rok da banke usaglase svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama do sada je samo desetak banaka ispunilo te uslove. Ukoliko bi se postovale zakonske odredbe svim drugim bankama bi bile oduzete dozvole za rad, ali kako je juce najavio Milos Milosavljevic, to se ipak nece dogoditi. Savezna vlada priprema izmene Zakona tako da se on prilagodi bankama, umesto banke njemu. Stara devizna stednja i u ovom slucaju je razlog neusaglasenosti odredbi Zakona sa pokazateljima poslovanja banaka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /