Petak, 12. septembar 1997.

PREMIJER MIRKO MARJANOVIC JUCE POSETIO ELEKTRONSKU INDUSTRIJU NIS

"Izvrsili smo sve sto smo obecali"

Privredu smo doveli do dugotrajne stabilizacije nezabelezene poslednjih decenija i ostvarili stopu rasta koja je mozda najveca u svetu, rekao Marjanovic

Nis. - Sve sto smo rekli izvrsili smo i zato uzivamo veliku podrsku gradjana. Do sada se nismo bavili nicim drugim nego da narod bolje zivi, a on i sada bolje zivi nego oni koji nas okruzuju. Ako nastavimo ovako, a nema razloga da tako ne bude, nasi gradjani ce dobiti standard koji zasluzuju, "rekao je juce predsednik Vlade Srbije (i poslanicki kandidat leve koalicije) Mirko Marjanovic prilikom posete Elektronskoj industriji u Nisu.

Prilikom razgovora sa "privrednicima juzne i centralne Srbije", medju kojima su bili gotovo svi poslanicki kandidati leve koalicije iz niske izborne jedinice, srbijanski premijer je rekao da je ova godina - godina reformi, ali da je vlada "i do sada sprovodila ekonomske reforme", a sada ih je "samo intenzivirala". On je rekao da je veliki optimista "jer smo pokazali da mozemo napraviti ono za sta su mnogi mislili da necemo moci".

"U trenutku stupanja vlade narodnog jedinstva na duznost bili smo suoceni sa najtezom situacijom u novijoj istoriji Srbije i dezurni kriticari su nam zlurado predvidjali brzi krah. Posle tri godine mozemo biti ponosni na ono sto smo postigli. Zaustavili smo hiperinflaciju, privredu doveli do dugotrajne stabilizacije, nezabelezene poslednjih decenija, i ostvarili stopu rasta koja je mozda najveca u svetu, i stopu rasta poljoprivredne proizvodnje koja je rekordna. Doslo je do izrazitog rasta industrijske proizvodnje i izvoza koji je povecan cak za petinu, a najbrze je rastao izvoz na probirljiva evropska trzista. Drustveni proizvod je u protekle tri godine porastao ukupno iznad 15 odsto", rekao je srbijanski premijer i dodao da je "izuzetan rezultat i to sto je postignuta do sada nezabelezena i dugotrajna stabilnost cena i kursa dinara".

On je dodao da je vlada uspela da oporavi javne finansije, uspostavi cvrstu budzetsku disciplinu i uspe da korisnici javne potrosnje dobiju vise nego sto su realno ocekivali. "Uspeli smo da podmirimo sve potrebe penzionera, zdravstvenih radnika, prosvetnih radnika i ostalih i ojacamo njihove fondove. A najvaznije od svega je da nikada nismo imali bolje uslove da krenemo u jos brzi razvoj", ocenio je on.

Premijer republicke vlade je dodao da se zakonom o svojinskoj transformaciji, koji bi trebalo da stupi na snagu za mesec dana, "ne moze pohvaliti gotovo nijedna zemlja u tranziciji. Prema njegovim recima, njegov vrhunski kvalitet je sto je pravedan, te omogucava radnicima i penzionerima da postanu vlasnici preduzeca. "Na osnovu njega ne smemo stvoriti armiju nezaposlenih. Nasa je obaveza da radnike prekvalifikujemo, ali i da stvorimo jake socijalne programe", rekao je on.

Vise od predsednika

"Velika cast i dostojanstvo je sto je ovde danas prisutan gospodin Mirko Marjanovic, koji je nas visedecenijski prijatelj, da nam kao predsednik Vlade Srbije da podrsku. On je u ovom sistemu vise nego predsednik Vlade. Mi cenimo veliko zalaganje i natcovecanski napor nase Vlade i naseg rukovodstva koje cine u oblasti privrede i ekonomije", rekao je predsednik korporacije EI dr Vojislav Mitic.

Pre susreta s privrednicima Marjanovic je sa saradnicima prisustvovao zakljucenju ugovora o formiranju zajednickog mesovitog preduzeca "EI NIT" izmedju niske EI i beogradske firme GVS, koja ce se baviti "proizvodnjom telefonskih centrala po svetskim standardima". Oni su prisustvovali i potpisivanju protokola o "do sada najsveobuhvatnijoj" poslovno-tehnickoj saradnji izmedju niske EI i PTT Srbije, posle kojeg ce uslediti konkretni ugovori, koji bi trebalo da uposle "2.500 novih radnika EI, uz 1.500 radnika iz vec postojece proizvodnje" i "snize cenu telefonskih prikljucaka za 20 odsto".

Predsednik srbijanske vlade je tom prilikom rekao da Vlada Srbije smatra da je EI "oslonac razvoja privrede Srbije", koji ce imati njenu "moralnu i materijalnu podrsku". Predsednik EI korporacije dr Vojislav Mitic je dodao da je rukovodeci tim ovog kolektiva uspeo da ga za nekoliko meseci "digne na noge", uz podrsku Vlade i na osnovu realnih trzisnih pomaka, a ne insistiranja na svom monopolskom tretmanu.

Premijer Marjanovic je posetu Nisu zavrsio vizitom u sedistu SPS, kojoj nisu mogli da prisustvuju novinari naseg lista. Prema obrazlozenju iz sluzbe informisanja GO SPS "rec je o partijskom radu, koji se razlikuje od privrednog dela". Stoga nam je receno da ce Marjanovicev boravak u SPS "verovatno pratiti njegova ekipa novinara iz Beograda", dok je za ostale "moguce saopstenje".

Z. Miladinovic

Da cuje predsednik

"Neka predsednik (republicke vlade) cuje da je PTT dobila 100 miliona DEM iz Fonda za razvoj Srbije kako bi razvila postanski saobracaj u zemlji. PTT vec proizvodi komunikacionu opremu, a ne bezi ni od razvoja mobilne telefonije, na kojem do sada nismo nista uradili. Kapacitet EI je je proizvodnja 200 hiljada prikljucaka godisnje, a PTT je precizirala da do kraja godine bude uradjeno 50 hiljada prikljucaka", rekao je generalni direktor PTT Srbije Aleksa Jokic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /