Petak, 12. septembar 1997.

PRVENSTVO EVROPE U HOLANDIJI: JUGOSLAVIJA-NEMACKA 3:0 (15:8, 16:4, 15:7)

Medalja na vidiku

Den Bos. Dvorana Masport. Gledalaca: 600. Sudije: Kuhor (Holandija) i Sokuloglu (Turska).

JUGOSLAVIJA: Djuric, Batez, Tanaskovic, Boskan, Mester, Kovac, N. Grbic, V. Grbic, Jokanovic, Geric, Vujevic i Vusurovic.

NEMACKA: Lifke, Hajtman, Heberlajn, Bergman, Kuk, Deni, Vedler, Snajder, Hibner, Vibel i Broer.

Jugoslovenska odbojkaska reprezentacija ostvarila je sjajan uspeh na 20. prvenstvu Evrope u holanskom gradu Den Bosu. Osvojila je prvo mesto u "A" grupi u retko dramaticnoj zavrsnici, kakva se ne pamti na sampionatima Starog kontinenta. Tacnije na lidersku poziciju stigla je u mrtvoj trci s Italijom. Obe reprezentacije osvojile su isti broj bodova (po osam), ista im je bila set-razlika (12:4), ali je poen-kolicnik Jugoslovena bio znatno bolji i to je bilo odlucujuce.

Do tog prvog mesta stiglo se kroz "iglene" usi. Samo pobeda od 3:0 u petom kolu protiv Nemacke dovodila je "plave" na pocasno postolje. To ih je u dobroj meri sputalo da ne pruze blistavu partiju, ali je konacan rezultat ipak bio blistav - 3:0 (15:8, 16:4 i 15:7). Skoro dva sata trajala je divovska borba u kojoj se protivnik nikako nije predavao.

Takav utisak nije mogao da se stekne po odvijanju prvog seta. Nemci su vodili samo sa 1:0 i u par navrata stizali da izjednace rezultat. Medjutim - sjajnim servisima i jos boljim smecevima Jugosloveni su lako osvojili ovaj set s 15:8.

Ni pocetak drugog seta nije nagovestavao dramu. Vodili su "plavi" sa 6:0, 9:4 i 10:7. I tu jednostavno - stali. Protivnik je preokrenuo rezultat na 11:10 i 12:11. "Plavi" se nisu predavali. Napravili su preokret i poveli sa 13:12, ali su Nemci i tu prednost anulirali. Ni 14:13 nije ih uplasilo vec su i tu prednost dostigli. Igrali su do krajnjih granica, racionalno. Dobro su primali servis i napadali tzv. - - penalima" za koje Jugosloveni nisu imali odbrane. Tek posle 42 minuta ciste igre pokleli su i izgubili set sa 16:14.

Prava drama vidjena je i na pocetku treceg seta. Kod rezultata 2:0 za Nemci Jugosloveni su stigli do prvog poena tek posle 24 promene. Odlucujuci potez nacinio je Zoran Gajic, koji je umesto do tada izvanrednog (ali po malo umornog) Vladimira Bateza uveo u igru Djordja Djurica. Taj neustrasivi momak nacinio je bezbroj promena i nekoliko poena, a nacinio samo dve greske. Pun pogodak je bio i uvodjenje Slobodana Boskana u zonu odbrane. On je ukrotio smeceve najboljeg nemackog igraca Marka Lifkea i doprineo da se Jugoslavija "odlepi" i stekne neuhvatljivu razliku. Uporni Nemci uspeli su jedino da se priblize na 11:7, ali vise nisu imali ni snage, ni smelosti, a ni sportske srece. Ostali su na tom sedmom poenu do kraja seta. Za utehu im je da su pruzili zestok otpor i na najbolji nacin se oprostili od sampionata Evrope, jer kao petoplasirani u "A" grupi pakuju kofere i zajedno sa poslednjom Grckom vracaju se kuci.

I Jugosloveni pakuju kofere, ali se ne vracaju kuci - vec se sele u Ajndhoven, gde ce se u polufinalu sastati sa reprezentacijom Francuske, koja je pobedom nad Ukrajinom osvojila drugo mesto u "B" grupi. Drugi polufinalista iz nase grupe je Italija, koja se sastaje sa Holandijom - jedinom reprezentacijom koja nije izgubila ni jednu utakmicu, pa cak ni jedan jedini set.

Francuzi spadaju medju trofejnije odbojkaske nacije u Evropi. Samo 1950. godine nisu sudelovali na sampionatu Evrope. Za 19 svojih ucesca osvojili su dve srebrne i dve bronzane medalje. Poslednju svoju srebrnu medalju osvojili su pre ravno 10 godina. Zato i nisu za potcenjivanje, iako su daleko laksi protivnik od Holandije, koja je sve rivale u pravom smislu reci - isprasila.

U borbi od petog do osmog mesta sudelovace - Slovacka i Rusija (iz "A" grupe) i Ukrajina i Ceska (iz "B" grupe). Favorizovani Bugari takodje pakuju kofere i zajedno sa "fenjerdzijom" Finskom odlaze kuci.

Danas je na Sampionatu slobodan dan, a polufinalne borbe "zakazane" su za subotu. Sasvim je realno da "plave" gledamo i u nedelju u finalnoj utakmici prvenstva Evrope protiv Holandije ili Italije. Vreme je da "bronzu" pretocimo bar u - srebro.

S. N. B.

    "A" GRUPA (DEN BOS)

    PETO KOLO: Italija-Rusija 3:0, Grcka-Slovacka 1:3 i Jugoslavija-Nemacka 3:0

    Jugoslavija 5 4 1 12:4 8 Italija 5 4 1 12:4 8 Slovacka 5 3 2 10:10 6 Rusija 5 2 3 10:9 4 Nemacka 5 2 3 7:12 4 Grcka 5 0 5 3:15 0

    "B" GRUPA (AJNDHOVEN)

    Holandija 5 5 0 15:0 10 Francuska 5 3 2 10:8 6 Ukrajina 5 3 2 11:10 6 Ceska 5 2 3 10:12 4 Bugarska 5 2 3 8:12 2 Finska 5 0 5 3:12 0

Pet minuta posla

Lazar Grozdanovic: - Osvojeno prvo mesto u grupi ravno je podvigu. Na domaku smo najveceg uspeha nase odbojke.

Zoran Gajic: - Za 48 sati moramo da osvezimo igrace, jer novi protivnik Francuska nije za potcenjivanje. Igraci su istroseni fizicki, ali jos vise psihicki. Morali su da misle ne samo na svaki set, vec i na svaki izgubljeni poen.

Zeljko Tanaskovic: - Nemci su bili sjajni protivnici. Medjutim, uspeli smo da slomimo njihov otpor. Nismo blistali, ali se pobedi ne gleda u "zube".

Goran Vujevic: - Najvecu krizu imali smo u drugom setu. Imali smo i malo sportske srece. Ali - imperativ pobede sa 3:0 sputao nas je toliko da nismo mogli da pruzimo maksimum.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /