Petak, 12. septembar 1997.

GRANSKI NEZAVISNI SINDIKAT KOMUNALNIH PREDUZECA SRBIJE

Uskoro blokada cele Srbije

Ako se u najkracem mogucem roku ne izmire nasa potrazivanja i ne ispune zahtevi, Granski nezavisni sindikat komunalnih preduzeca Srbije ce blokirati celu Srbiju iz koje nece moci da izadje ni jedan dinar, ni jedan autobus ni jedan gradjanin - rekao je Dragan Zafirovic potpredsednik pomenutog Sindikata na jucerasnjoj konferenciji za stampu. Prema nasim informacijama u Srbiji se sprema kolaps i mi necemo dozvoliti da nas radnik dobija platu od dve marke, rekao je Zafirovic ne zeleci da precizira datum kada ce Granski sindikat komunalnih preduzeca Srbije krenuti u blokadu Srbije.

Govoreci o strajku koji je za 15. septembar najavio Samostalni sindikat zaposlenih u beogradskim komunalnim preduzecima, Zafirovic je rekao da Granski nezavisni sindikat komunalnih preduzeca Srbije nece ucestvovati u tom strajku niti ga podrzava. Granski sindikat smatra da je strajk Samostalnog politicki kao i da strajk koji je za isti dan u GSP najavio Nezavisni sindikat (koga ce podrzati Granski sindikat) nije politicki vec da se tu radi o radnickim zahtevima. Zafirovic je bio izricit u tvrdnji da Granski nezavisni sindikat preduzeca Srbije koji ima 30 clanica slusa samo svoje radnike. Pohvalno je govorio o pregovorima koji su poceli sa Gradskom vladom oko resavanja problema koji muce komunalce. Na konferenciji je bilo reci i o razlikama Samostalnog i Nezavisnog sindikata. Granski nezavisni sindikat smatra da se mora preispitati Zakon o radnim odnosima (clan 124 posebno) kao i svi ugovori koje je Samostalni sindikat potpisivao u ime zaposlenih u javno-komunalnim preduzecima. Po misljenju predstavnika Granskog nezavisnog sindikata, ako je tacno to sto Samostalni sindikat tvrdi da je vecinski, onda taj Samostalni za potpisivanje ugovora mora imati saglasnost drugih manjinskih sindikata. Pomenuto je i da je protivzakonita praksa da se radnicima bez njihovog pristanka od licnog dohotka odbija clanarina za Samostalni sindikat i da im se automatski daje pristupnica Samostalnom.

Goran Nedic predsednik Nezavisnog sindikata "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" je istakao da Nezavisni sindikat ovog komunalnog preduzeca ako stupi u strajk nece nikada gradjane ostaviti bez vode vec ce ako bude strajkovao doci u Skupstinu grada. Nebojsa Tasic iz Nezavisnog sindikata GSP je rekao da ako u ponedeljak, 15. ne bude ni jednog vozila na ulicama da to nece biti krivica Nezavisnog i da u strajku Nezavisni nece osteti gradjane vec da ih ostecuju politicke stranke, kojima je Tasic, "porucio da je bilo mnogo bolje da su umesto sto su izlepili Grad plakatima, za pare potrosene za plakate, kupili autobuse pa onda na njih lepili iste sa svojim predizbornim porukama".

N. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /