Petak, 12. septembar 1997.

UTVRDJEN PREDLOG ZAKONA O OSNOVNIM PRAVIMA BORACA I INVALIDA

Udvostrucena porodicna invalidnina

Beograda, Beta. - Vlada SRJ utvrdila je juce Predlog zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, kojim se primanja korisnika porodicnih invalidnina uvecavaju za 100 odsto, saopstio je Savezni sekretarijat za informisanje. Ta primanja iznosice 60 umesto dosadasnjih 30 odsto osnovice koja predstavlja prosecnu jugoslovensku zaradu uvecanu za 80 odsto, navodi se u saopstenju.

U saopstenju se dodaje da se tim Predlogom "unapredjuje socijalna zastita boraca, invalida i njihovih porodica, objedinjuju svi zakoni u oblasti invalidsko- boracke zastite i uskladjuju sa Ustavom SRJ".

Predlozenim resenjima, zadrzana su postojeca prava svih korisnika invalidsko-boracke zastite, a odredjenim kategorijama nivo prava je povecan, navodi se u saopstenju. Osnovica za odredjivanje visine primanja invalidsko- boracke zastite i dalje ce se odredjivati na osnovu prosecne neto zarade u SRJ uvecane za 80 odsto.

Vlada je predlozila da se Savezna skupstina o ovom Predlogu zakona izjasni na prvom zasedanju, a da zakon stupi na snagu 1. januara 1998. godine.

Prihvacen je i predlog Komisije Savezne vlade za pruzanje pomoci izbeglicama u ostvarivanju njihovih izbornih prava na izborima u BiH da "15 jugoslovenskih posmatraca ucestvuje u procesu monitoringa" lokalnih izbora u BiH 13. i 14. septembra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /