Petak, 12. septembar 1997.

ODLUKA HELSINSKE KOMISIJE AMERICKOG KONGRESA

Posmatraci SAD ne dolaze na izbore u Srbiji

Vlasti u Beogradu samo marginalno ispunile preporuke Gonsalesove komisije, pa je u postojecim uslovima u Srbiji prakticno onemoguceno odrzavanje cak i delimicno postenih i pravicnih izbora - istice se u saopstenju

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Helsinska komisija Kongresa SAD - kojoj predsedavaju senator Alfons D'Amato i kongresmen Kristofer Smit - saopstila je juce da americki posmatraci nece prisustvovati predstojecim predsednickim i parlamentarnim izborima u Srbiji, zbog toga sto su vlasti u Beogradu "samo marginalno ispunile" uslove koje im je postavila Gonsalesova komisija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

"Vlasti nisu uspostavile stvarni dijalog s opozicijom. Prema nezavisnim medijima i dalje se sprovode restrikcije, dok mediji pod drzavnom kontrolom sprovode prorezimsku propagandu. Nedavno usvojeni amandmani na izborni zakon favorizuju vladajucu partiju. Pravni sistem i dalje omogucava rezimu uticaj na izborne rezultate, za slucaj da se Socijalisticka partija ostalim sredstvima ne odrzi na vlasti", navodi se u saopstenju iz Vasingtona, uz konstataciju da je pod ovakvim uslovima u Srbiji prakticno onemoguceno odrzavanje cak i delimicno postenih i pravicnih izbora.

Helsinski komitet americkog Kongresa konstatovao je, takodje, u pomenutom saopstenju da izvestaji o manipulacijama i zastrasivanjima biraca na ranijim izborima u Srbiji - kombinovani s neispunjenim zahtevima Gonsalesove komisije - cine da izbori od 21. septembra "ne zasluzuju kredibilitet koji bi mogli da dobiju" ukoliko OEBS odluci da ih prati sa svojim posmatracima.

"Premda se mi ne slazemo u potpunosti sa odlukom OEBS da se posmatraju izbori koji imaju tako ozbiljne nedostatke, nadamo se da ce medjunarodni posmatraci biti iskreni u izvestavanju o izbornom procesu, ukljucujuci i peirod predizborne kampanje. U protivnom, bice kompromitovani standardi koje je OEBS postavio za slobodne i postene izbore, a bice zanemarene i posebne preporuke koje je s tim u vezi uputila Gonsalesova komisija", kaze se na kraju saopstenja Helsinskog komiteta americkog Kongresa, uz poziv Milosevicu da se obezbedi postovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve stanovnistvo Srbije umesto sto se "ta prava gaze u nastojanju da se ocuva vlast", sa propratnim upozorenjem da ce Srbija i Jugoslavija ostati izolovane u medjunarodnoj zajednici dok se ne preduzmu ovi "konkrateni koraci ka demokratizaciji".

U Vasingtonu je, inace, saopsteno da ce americki posmatraci prisustvovati oktobarskim predsednickim izborima u Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /