Petak, 12. septembar 1997.

GRADJANSKI SAVEZ SRBIJE O (ANTI) IZBORNOJ KAMPANJI

Vesna Pesic: JUL siri rasnu mrznju

Predsednica GSS pozvala javnost da osudi spot levice koji je "u izrazito rasistickom tonu", ocenjujuci da je OEBS zakasnio i propustio mnoge radnje u pripremi izbora. Nadzorni organ se svrstao na stranu socijalista

Beograd. - Predsednica Gradjanskog saveza Srbije Vesna Pesic optuzila je Jugoslovensku levicu za rasizam pozivajuci javnost da reaguje na jedan spot te organizacije. Na jucerasnjoj konferenciji za stampu ona je izrazila i sumnju da OEBS moze da pruzi relevantu ocenu ovih izbora, navodeci da u Srbiji nikad nije bilo veceg beznadja medju gradjanima pred neko glasanje nego sto je sada. Julski spot koji govori o dvehiljaditoj godini, kako objasnjava Vesna Pesic, deli ljude - "oni koji idu na desnu stranu izgledaju recimo kao Cigani, Romi, neki cudni ljudi, nekako obojeni a ovi koji idu na levu to su nekako beli"..Spot je u "izrazito rasistickom tonu" i da ima pravne drzave, kaze Vesna Pesic, morao bi biti zabranjen jer i siri rasnu mrznju.

Govoreci o medjunarodnim posmatracima predsednica GSS je rekla da je njima "prosto nemoguce" da iskontrolisu izbore, pogotovo sto ima deset hiljada birackih mesta, vec mogu samo da procene u kakavom se duhu sprovode (odnosno da li postoji zelja vlasti da budu slobodni i tako sebi da legitimitet). Pri tome je navela da je OEBS zakasnio i propustio mnoge radnje u pripremi izbora, kao i da je poslao manji broj posmatraca od planiranog.

Za beznadje koje vlada medju gradjanima predsednica GSS kaze da je autenticno, odnosno rezulatat emocija ljudi "a ne samo rezulatat delovanja antiizborne kampanje". Prema njenim recima ocito je da gradjani ne veruju da ce drzava sprovesti postene izbore kao sto ne veruju ni da ce buducnost koju nude oni koji izlaze na izbore biti bolja nego sadasnjost.

Zbog takvog raspolozenja u birackom telu i antiizborne kampanje vladajuca partija pokazuje "nervozu" sto je, smatra Vesna Pesic, ispoljeno i kroz istup Nadzornog odbora cime se svrstao na stranu socijalista. Zato ce pravnici GSS i ove sedmice na punktovima gde se deli propagandni materijal objasnjavati gradjanima da je neizlazak na izbore njihovo legitimno pravo za koje ne mogu da budu kaznjeni.

Tokom vikenda pojavice se i zajednicki plakat i letak stranaka koje bojkotuju izbore, najavila je Vesna Pesic uz ocenu da veoma los utisak na gradjane ostavlja "lupanje" ogromnih sredstava na kampanje stranaka koje izlaze na izbore. Predsednica GSS je napomenula da treba zabraniti lepljenje plakata na fasade zgrada.

Muke za Momira Bulatovica

Odluka Saveznog ustavnog ustava ne znaci istovremeno mogucnost za Momira Bulatovica da se kandiduje za predsednika ispred Demokratske partije socijalista Crne Gore, ocenio je Goran Svilanovic, portparol stranke, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Kako se moze zakljuciti, kaze Svilanovic taj sud smatra da ne treba da se upusta u nacin organizovanja stranke koja je statutom odredila da moze imati samo jednog predsednickog kandidata.Otvara se pitanje sta ce dalje biti jer je Savezni ustavni sud istovremeno ocenio kao neustavan zakon o izboru predsednika Crne Gore po kome je predvidjen samo jedan kandidat, dodaje portparol GSS. Tesko da Izborna komisija Crne Gore moze da predje preko cinjenice da je jedan kandidat vec predlozen, a ako se Bulatovic bude zalio zbog njene odluke, morace pred crnogorski Ustavni sud, smatra Svilanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /