Subota, 13. septembar 1997.

KANDIDACIONA KOMISIJA UNIVERZITETA U BEOGRADU

Odlozena konacna odluka

U utorak rang lista kandidata za rektora, tri prorektora i studenta- prorektora

Beograd.- Clanovi Kandidacione komisije Univerziteta u Beogradu sastali su se da utvrde rang listu kandidata za rektore, tri prorektora i studenta-prorektora i "stave tacku" na pretposlednju izbornu fazu, ali sa jucerasnjim vecanjem nisu zavrsene sve aktivnosti koje je trebalo okoncati uoci izborne sednice zakazane za 25. septembar. U odsustvu jednog clana, sa rezultatom sest prema tri, izglasana je odluka da se tek u utorak utvrdi konacna rang lista kandidata- nakon prethodno pribavljene pismene saglasnosti svih kandidata za rektore i prorektore i bez obzira na broj prikupljenih glasova.

Ova odluka je u skladu sa Zakonom, izjavio je prof.dr Rista Trajkovic, predsednik Kandidacione komisije. Odgovarajuci na pitanje da li je usvojeni zakljucak u suprotnosti sa Deklaracijom, koja je usvojena na Savetu i predvidja da samo kandidati koji su dobili podrsku najmanje 13 (od 38) clanica BU mogu uci u poslednji izborni krug- prof. dr Trajkovic je kazao da ce Savetu dostaviti kompletne rezultate, uz naglasak na one "ljude koji su ispunili uslove prema Deklaraciji i koji su dali saglasnost". Isti postupak ce se primeniti i za one koji nemaju dovoljan broj glasova, ali "Savet je taj koji odlucuje".

Deklaracija je, po misljenju pojedinih clanova Kandidacione komisije, samo interni dogovor koji nije usao u Zakon. To prakticno znaci da clanovi Saveta mogu da se izjasnjavaju i o kandidatima koji nisu dobili dovoljan broj glasova- uprkos kljucnom kriterijumu iz Deklaracije koji ima eliminatorski karakter.

Na jucerasnjem skupu utvrdjena je rang lista kandidata za rektora i prorektore prema broju podrski sa fakulteta i instituta. Od kandidata za rektora najvise glasova dobila je prof. dr Marija Bogdanovic - 28, zatim prof. dr Dragan Kuburovic (24) i prof. dr Fedor Zdanski (20). Ukoliko se priznaju stavovi Deklaracije, poslednji krug proci ce bez prof. dr Radivoja Grbica, prof. dr Djordja Zrnica, prof dr Radomira Simica i prof. dr Slobodana Perovica, koji su kao kandidati za rektora dobili izmedju 10 i pet glasova.

Uslove iz Deklaracije ispunilo je i cetiri (od devet) kandidata za tri prorektorska mesta: prof. dr Ivan Juranic (25), prof.dr Vladeta Colic(18), prof. dr Tomislav Dragovic (14) i prof. dr Radomir Konjevic (14). Jedini kandidat za studenta-prorektora, Viktor Todorovic, dobio je podrsku sa 21 fakulteta i instituta.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /