Utorak, 16. septembar 1997.

FROVIK I VESTENDORP IZRAZILI ZADOVOLJSTVO VISOKIM ODZIVOM BIRACA I MIRNIM TOKOM IZBORA

Primena izbornih rezultata - tezi deo posla

Prvi preliminarni rezultati mogu se ocekivati u subotu 20. septembra. Konacni rezultati nece biti potvrdjeni dok se ne konstituisu novoizabrana opstinska veca. Ako treba medjunarodna zajednica primenice i metode pritiska radi primene izbornih rezultata rekao je Vestendorp

Daniel Omeragic
dopisnik "Nase Borbe" iz Sarajeva

Sluzbeni rezultati prvih poslijeratnih opstinskih izbora, sto su odrzani u Bosni i Hercegovini tokom proteklog vikenda, mogu se ocekivati tek u subotu i nedjelju. Na ovaj potez se Misija OEBS u BiH odlucila kako bi izbjegla objavljivanje preliminarnih rezultata koji bi mogli izazvati nepotrebne spekulacije. Centralno mesto za prebrojavanje glasackih listica sa podrucja Federacije nalazi se u Rajlovcu, a sa podrucja RS u Lukavici.

Opsta ocjena predstavnika medjunarodne zajednice je da su izbori uspjesno provedeni, te da su protekli u mnogo boljim uslovima i atmosferi od proslogodisnjih. Samo dva sata nakon sto su zatvorena glasacka mjesta preksinoc su pred novinare u Sarajevu izasli sef Misije OEBS u BiH ambasador Robert Frovik i visoki predstavnik medjunarodne zajednice Karlos Vestendorp. Ambasador Frovik je cestitao stanovnicima BiH koji su svojim velikim odazivom pokazali da zele mir i uspostavljanje demokratskih institucija a cestitke je uputio i lokalnim politickim celnicima koji su omogucili da izbori imaju svoj integritet. On je ukazao i na kljucnu ulogu koju su u obezbedjivanju uslova odrzavanja izbora odigrali NATO i Sfor.

Visoki predstavnik Vestendorp je ocijenio da su lokalnim izborima postignute tri vazne stvari u BiH. Prva je da su izbori uopste odrzani, druga, da je glasanje proteklo bez vecih incidenata i treca, da su gradjani visokim odazivom dali glas za demokratiju i potvrdili potrebu za izborima zbog cega njihovo odgadjanje nije bilo moguce. Karlos Vestendorp posebno je naglasio da ce se primena rezultata lokalnih izbora odvijati u skladu sa pravilima OEBS, a ukoliko se ona ne ispostuju slijedi metoda ubedjivanja i pregovaranja. Ako se i to ne pokaze uspesnim, medjunarodna zajednica ce primeniti i metode pritiska, medju kojima ce ekonomska pomoc biti jedan od najefikasnijih, naglasio je Vestendorp.

Solana zadovoljan izborima u BiH

Brisel, FoNet. - "Generalni sekretar je zadovoljan sto su opstinski izbori proteklog vikenda u Bosni bili veliki uspeh", navodi se u saopstenju NATO-a. "Generalni sekretar Havijer Solana poziva sve politicke partije u Bosni da postuju demokratsku odluku bosanskog naroda", dodaje se u saopstenju, koje je juce objavljeno u Briselu.

Portparol Misije OEBS u BiH Dejvid Foli rekao je juce da je odziv ljudi koji su glasali na opstinskim izborima bio veci od 70 odsto. Prebrojavanje glasackih listica, uz superviziju medjunarodnih posmatraca, pocelo je u nedjelju uvece, tri sata poslije zatvaranja biralista. Listici se u Federaciji BiH prebrojavaju u Rajlovcu, a Republici Srpskoj u Lukavici.

"Komitet za implementaciju izbornih rezultata nece priznati rezultate izbora sve dok se ne uspostave opstinska vijeca i dok oni koji su izabrani ne preuzmu svoje duznosti bez uznemiravanja. Pravo na finalnu potvrdu izbornih rezultata ima ambasador Robert Frovik", rekao je Foli.

Privremena izborna komisija, koje je od prekjuce u stalnom zasjedanju, nakon zalbenog perioda poslije izbora prvo ce obaviti tehnicko verifkovanje rezultata, a zatim potvrditi rezultate u svakoj opstini tek nakon sto svi izabrani zauzmu svoja mesta. Kriterij za uspjesnost ovog procesa podrazumijeva odrzavanje inauguralne sjednice novoizabranih skupstina u roku od 30 dana od finalne potvrde rezultata od strane Privremene izborne komisije. Predvidjeno je da se izborni proces zavrsi krajem ove godine, kada prestaje mandat izborne komisije, i zavrsnim izvestajem predsjednika Misije OEBS u BiH Roberta Frovika.

Kuk: "Beskrajno olaksanje" sto su izbori prosli u miru

Brisel, FoNet. - Sef britanske diplomatije Robin Kuk izrazio je juce "beskrajno olaksanje" sto su opstinski izbori u Bosni prosli u miru, javlja AFP. "Bilo je vazno za ove izbore da budu slobodni i posteni sto je vise moguce", izjavio je Kuk prilikom dolaska na sastanak sa ministrima inostranih poslova clanica Evropske unije.

Odgovarjuci na konstataciju da ce medjunarodna zajednica dugo biti prisutna u BiH, Kuk je rekao da ce biti "tesko" da se mirovne snage NATO povuku iz Bosne sledece godine, kako je planirano. Kuk je, medjutim, naglasio da britanski vojnici nece ostati u BiH ukoliko dodje do povlacenja americkih snaga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /