Utorak, 16. septembar 1997.

NILS HELVEG PETERSEN, PREDSEDAVAJUCI OEBS

Postovati pravila igre

Prebrojavanje glasova u toku:
britanski vojnik nosi vrece sa
glasackim listicima juce u Banjaluci

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Upravo odrzani opstinski izbori u Bosni predstavljaju "prvi korak u uspostavljanju demokratskih stuktura na lokalnom nivou" i oznacavaju "ulazak mirovnog procesa u novu fazu" - ocenio je juce u Briselu aktuelni predsedavajuci OEBS, danski sef diplomatije Nils Helveg Petersen. Ta nova faza otvara perspektive za dalje ucvrscenje mirovog procesa, ali je - upozorio je Petersen - istovremeno bremenita i opasnostima, od kojih on posebno ukazuje na moguce otpore implementaciji rezultata upravo odrzanih izbora.

Na konferenciji za stampu na marginama jucerasnjeg zasedanja Saveta ministara EU, Petersen je izrazio uverenje da u velikoj vecini od ukupno 136 bosanskih opstina "nece biti nikakvih problema sa primenom izbornih rezultata."Problema ce, smatra on, biti u "jako ogranicenom broju opstina, u kojima su i sami izbori bili teski i delikatni." S tim u vezi, Petersen je podsetio bosanske strane da je implementacija rezultata "sastavni deo izbornog procesa, apelujuci na njih da "postuju pravila igre", odnosno da izvrsavaju obaveze koje imaju po Dejtonskim sporazumima i prihvate volju naroda izrazenu u glasackim kutijama. U svakom slucaju, misija OEBS u Bosni i Biro visokog predstavnika imaju mandat i zadatak da osiguraju postovanje i primenu izbornih rezultata i vec su, naglasio je Petersen, razmotrili kako ce postupiti i sta ce uciniti ukoliko neko pokusa da onemoguci uspostavljanje lokalnih organa vlasti izabranih proteklog vikenda.

Petersen je posebno govorio o "odlucnim naporima" predsednistva i misije OEBS, Biroa visokog predstavnika i zemalja-clanica Kontakt grupe, zahvaljujuci kojima je otklonjena opasnost bojkota, kojim su do poslednjeg trenutka pretili "tvrde struje" u rukovodstvima bosanskih Hrvata i Srba, kao i Bosnjaci u Mostaru. Ti izbori su, naglasio je, "isuvise znacajni za ukupan mirovni proces da bi se dozvolilo njihovo novo odlaganje", odnosno da bi se dopustilo da se izborni proces nadje u ulozi "taoca" bosanskih strana, u njihovim nastojanjima da ostvare odredjene politicke ciljeve.

Mada je prihvatio da se o lokalnim izborima u Bosni tesko moze govoriti kao o "slobodnim i postenim" u smisli koji se tim pojmovima pridaje u razvijenim demokratskim drustvima, Petersen ih je ipak oceno kao uspesne, navodeci za to tri razloga. Prvo, jer su protekli bez vecih incidenata; drugo, jer su odrzani po planu u svim opstinama; i, trece, jer je odziv biraca bio veoma velik. U tom kontekstu Petersen se zahvalio kako Sfor i medjunarodnim policijskim snagama, tako i samim bosanskim stranama cija je odgovornost bila da osiguraju bezbednosno okruzenje i organizuju rad lokalnih izbornih komisija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /