Utorak, 16. septembar 1997.

GRADONACELNIK ZORAN DJINDJIC O JUCERASNJEM STRAJKU SAMOSTALNOG SINDIKATA

Smisljena diverzija pod rukovodstvom SPS

"Strajk samostalnih sindikata gradskih komunalaca predstavlja svesnu i smisljenu diverziju na Beograd. Pokusali su da na osnovu haosa kojeg su stvorili u gradu, kod gradjana pobude osecaj zelje za povratkom cvrste ruke JUL i SPS", ovako je gradonacelnik Zoran Djindjic na konferenciji za stampu, okarakterisao jucerasnji strajk odrzan u Gradskom saobracajnom preduzecu i Gradskoj cistoci.

Strajkom je, prema recima Djindjica, na grub nacin prekrsena zakonska obaveza, jer je onemoguceno da, prema zakonu o strajku, 70 odsto vozila izadje na gradske ulice. Unistavanjem materijalnih sredstva, vozila i pravim desantom, odnosno oruzanim napadom na odredjene punktove, grupa ljudi predvodjena predsednikom gradskog samostalnog sindikata Miomirom Jaranovicem onemogucila je radnicima Gradske cistoce da rade, mada oni nisu stupili u strajk. Osteceno je i nekoliko vozila u GSP, pokidani su kablovi na pet tramvaja, tako da tramvaji juce uopste nisu saobracali.

- Ministarstvo unutrasnjih poslova bilo bi duzno da na taj oruzani prepad reaguje neodloznim hapsenjem svih ucesnika pogotovu sto su oni identifikovani. Od sest sindikata, u strajk je stupio samo Samostalni, jer je u direktnoj nadleznosti SPS. To je nekadasnji drzavni sindikat, a sada partijski, jer ocigledno je da ove akcije nije bilo moguce obaviti bez podrske policije. Ne mozemo drugacije da posmatramo ovu situaciju, jer za oruzani prepad do sada niko nije odgovarao. Sada taj sindikat postavlja ultimatum gradskoj vladi, otkazuje sastanke, zakazuje ih za sutra. Ponasaju se kao da su preuzeli vlast nad Beogradom. Ko zna mozda je su to obecali svojoj partiji", kaze Djindjic.

Predstavnici Grada ce, kako kaze Djindjic, pokrenuti krivicnu prijavu protiv pocinioca ovih nereda.

"Ocekujemo da se MUP oglasi i kaze da li ucestvuje u ovim neredima ili ne i hoce li zastititi zakon. Nismo ocekivali da ce ova akcija poprimiti kriminalni karakter. Iznenadilo nas je to sto nije bilo nimalo diplomatije, ali ocigledno je da iza toga stoji drzavna vlast", istakao je Djindjic. Prema recima gradonacelnika Skupstina grada je trazila od Vojske Jugoslavije pomoc u autobusima. Medjutim, to se ne moze izvesti bez odluke Savezne vlade. Kako Savezna vlada reaguje na pomoc komunalnim preduzecima u gradu, videlo se pri uvozu poklon autobusa iz Berlina, koji danima cekaju na granicnom prelazu Kelebija.

T. Pekic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /