Utorak, 16. septembar 1997.

VRANJANCI DO SADA DVA PUTA "BOJKOTOVALI" IZBORE

SPS brine apstinencija

Ministar trgovine u kaficu "Tropikana", a ministar koordinator otvara izlozbu akvarela

Vranje. - Na desetak dana pred izbore socijaliste na jugu Srbije najvise brine ne bojkot, vec u poslednjih nekoliko godina apstinencija biraca. Od oko 290.000 biraca ovde je na dva poslednja glasanja izlazilo ispod pedeset odsto birackog tela. Iz tog razloga clanice "levog bloka" manje paznje obracaju na lepljenje plakata a mnogo vise na neposredni kontakt sa narodom.

Desilo se tako da se republicki ministar trgovine pojavi na jednoj dzez veceri u vranjanskom kaficu "Tropikana", ali i da "iznenada" ministar koordinator Dragomir Tomic sa saradnicima dodje na otvaranje izlozbe "Akvarel u Srbiji 1990-1950", sto je dobilo znacajan prostor u lokalnim medijima.

Pastete i pasulj za penzionere "Jumka"

Situacija u privredi se nista bitno ne menja, svako deli zarade prema svojim mogucnostima, a svi se u "Jumku", "Simpu" i "Kostani" trude da sada te cesto skromne zarade ne kasne. Uz to u "Jumku" se svakom penzioneru na kucu nosi 20 konzervi pastete i kutija pasulja od tri kilograma. "Dosta smo ih mi jeli, neka sada malo probaju penzioneri" - komentarise rezignirano jedan radnik "Jumka", zeleci da ostane anoniman, uz napomenu da on zadnjih pet meseci uz platu dobija i konzerve pastete sa kojima ne zna sta da radi.

Predsednik vranjanskih socijalista Zoran Knezevic u intervjuu lokalnoj prorezimskoj "Slobodnoj reci" tvrdi: "Neki i ovde kod nas, zbog "nedostatka dokaza", i dalje sasvim lepo zive od tudjeg rada." Medju ovdasnjim opozicionim partijama, ovakav istup Knezevica komentarise se kao "posten stav" jer zbog navodnog "nedostatka dokaza" protiv njega se odavno krcka prijava u Opstinskom tuzilastvu zbog mahinacija, koje je, prema prijavi, navodno pocinio u PK "Dinamo".

Najvise administrativnog posla imaju u SPO, jedinoj stranci iz opozicije koja na jugu Srbije izlazi na izbore. Iako postoji potajna zelja da se osvoje dva mandata, Jovanka Mihajlovic, nosilac liste ove stranke u izbornoj jedinici 26 "za sada ne zeli da daje nikakve prognoze". Socijaliste na drugoj strani interesuje sest "sigurnih" i mozda jos koji mandat, preko toga. Dosta smelu ali ne i nerealnu prognozu izneo je dr Vukasin Antic, predsednik OO DSS za Vranje kada je rekao da ce na ovim izborima "osam mandata osvojiti socijalisti, a dva radikali". "Svi razocarani clanovi iz redova socijalista nasli su svoje mesto u redovima Seseljevih radikala, uz apsolutno podrzavanje ekstremnih stavova njihovog vodje" - komentarise profesor Dragan Janjic iz Demokratske stranke. Ovde SRS uz "levi blok" ima cini se najstabilnije biracko telo. "Nasu izbornu kampanju nece moci da poremeti ni incident sa bacanjem bombe na moju kucu a u vreme boravka dr Vojislava Seselja u Vranju" - komentrise za "Nasu Borbu" nedavni incident, predsednik OO SRS za Vranje, advokat Dragan Nikolic, jedan od kandidata SRS za poslanika.

Bez euforije, i uobicajene predizborne groznice jug Srbije docekuje ove izbore, a to moze sasvim razlicito da se tumaci.

Kandidat uz cokoladu i prasak

Vranjanci skloni preterivanju, pomalo zale, sto predsednicki kandidat nije njihov "babo iz juzne Svajcarske" Dragomir Tomic, cija je supruga Edit Tomic, sa dvojicom telohranitelja znatizeljno prosetala "Simpovim" prodavnicama u Vranju. Izlaz "Simpo" prodavnica oblepljeni su slikama njihovog generalnog direktora Milana Nikolica, inace prvog na listi za poslanicke kandidate ispred levog bloka. Plakati su zalepljeni uz plakate na kojima se reklamira cokolada "Simka" i prasak "Biobel" - sve "Simpovi" proizvodi, pa Vranjanci u sali samo komentarisu, da je Dragomir na ovim izborima uz cokoladu i prasak "izneo" i Milana Nikolica, ali na "politicko trziste".

V. Ristic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /