Utorak, 16. septembar 1997.

Kandidat "pod dopingom"?

Dragoljub Vukovic

Nedoumica vise nema - Momir Bulatovic, aktuelni predsjednik Crne Gore, "branice titulu" na predstojecim predsjednickim izborima kao kandidat Demokratske partije socijalista Crne Gore. Za ovo mu je teren pripremio Savezni ustavni sud, eliminisuci, kao neustavnu, onu odredbu iz Zakona o izboru predsjednika Republike kojom se partijama ogranicavalo da mogu imati vise od jednog predsjednickog kandidata. Time je, indirektno, prihvacena Bulatoviceva ustavna zalba, a Republicka izborna komisija je samo finalizovala posao saveznih "ustavobranitelja", potvrdjujuci Bulatovicevu predsjednicku kandidaturu u ime DPS CG.

Suparnicka Demokratska partija socijalista CG i njen predsjednicki kandidat Milo Djukanovic mogli su na novo rjesenje RIK da reaguju dvojako - da se ponovo zale Ustavnom sudu Crne Gore ili da, kao svrsenu stvar, prihvate Bulatovicevu kandidaturu u ime partije imenjaka. Opredijelili su se za ovu drugu mogucnost, naglasavajuci da to cine "kako se ne bi desilo da se, zbog paragrafa, na predstojecim izborima ne pojavi Momir Bulatovic".

Odlukom da se dalje ne parnice, Djukanovic i partija ciji je kandidat zeljeli su, ocigledno, da naglase kako im je toliko stalo do izbornog megdana s Bulatovicem da su spremni ponesto da ucine i na vlastitu stetu. Svjesni da bi Bulatovicevo nepojaljivanje na izborima - uz alibi da mu politicki protivnici to nijesu omogucili iz straha od poraza - bacilo ozbiljnu sjenku na izborni rezultat "djukanovicevci" su odigrali potez koji im poboljsava poziciju u predizbornom nadmetanju s protivnickom stranom. Bulatoviceve optuzbe da ga bivsi drugovi pokusavaju osujetiti kao partijskog predsjednickog kandidata vise ne mogu biti tako djelotvorne, jer sada moze da se kontrira prigovorima da je on kandidat "pod dopingom". A kada neko pristaje na to da se takmici s onim za koga unaprijed zna da je dopingovan, onda taj naglasava svoju samouvjerenost i superiornost. Djukanovic i partija koja iza njega stoji, upravo to sada cine.

Ostaje otvoreno pitanje da li su Bulatoviceve sanse da pobijedi Djukanovica 5. oktobra vece zbog toga sto ce se "tuci" u ime DPS, a ne kao nezavisni kandidat? Formalna partijska zaledjina tesko da ce gurnuti Bulatovica dalje nego da je na izbore izasao kao nezavisni kandidat, jer, bez obzira na isto ime, svi u Crnoj Gori znaju da Bulatovicev i Djukanovicev DPS nijesu jedno isto. Bulatovicu se, dakle, sanse ne povecavaju, ali se povecava apsurdnost citave pravno-politicke situacije nastale cijepanjem vladajuce partije u Crnoj Gori.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /