Utorak, 16. septembar 1997.

KAKVI SE IZBORNI REZULTATI OCEKUJU U SUMADIJI PREMA ANKETI "NEZAVISNE SVETLOSTI"

Kragujevcani nece u bojkot

Oko 70 odsto Kragujevcana izlazi na izbore. Vodi lider SPO. Bojkot nece uspeti zbog "crnih spiskova"

Kragujevac. - Prema anketi "Nezavisne Svetlosti" obavljenoj na uzorku od 200 ispitanika i objavljenoj u poslednjem broju ovog nedeljnika, na predstojece republicke parlamentarne i predsednicke izbore izaci ce 71 odsto Kragujevcana. Prema istoj anketi najveci broj punoletnih zitelja Kragujevca (52 odsto) glasace za SPO i predsednickog kandidata ove stranke Vuka Draskovica. Na drugom mestu je SRS (22 odsto) i njen lider dr Vojislav Seselj (23 odsto), a na trecem izborni savez SPS-JUL-ND i predsednicki kandidat leve koalicije Zoran Lilic za koje se u ovoj anketi opredelilo svega 18 odsto ispitanika.

Anketa "Nezavisne Svetlosti", u startu valja primetiti, obavljena je na malom uzorku tako da se sasvim osnovano moze zakljuciti da ne predstavlja pravi odraz predizbornog raspolozenja preko 130 hiljada biraca u Kragujevcu. Ovo, medjutim, ne znaci da je u potpunosti nevalidna, odnosno da makar u naznakama ne naglasava ishod predstojece izborne utakmice i to ne samo u Kragujevcu vec i u najvecem delu Sumadije.

Ono sto se ovde najpre i bez anketiranja vec sada osnovano moze pretpostaviti jeste da bojkot izbora nece uspeti ni u Kragujevcu, ni u Sumadiji. Razloga za ovo je vise, a prvi i najvazniji je, reklo bi se - strah od "crnih spiskova". U Kragujevcu i Sumadiji, podsetimo, veci deo drustvene privrede ne funkcionise, a na desetine hiljada radnika je godinama na placenim odsustvima i prinudnim odmorima. Najveci broj polugladnih sumadijskih trudbenika otuda izgleda, strahuje da se vec za koji mesec i definitivno ne nadje na ulici. A kako su u strahu velike oci, to je sasvim izvesno da ce se zaposleni u potonulim sumadijskim gigantima 21. septembra u najvecem broju pojaviti na biralistima, jer sto je sigurno - sigurno je.

Drugi razlog sto bojkot izbora u "srpskom Pijemontu" nece dati rezultate jeste taj sto SPO i njen lider u Sumadiji imaju jedno od najjacih uporista u Srbiji zbog zalaganja za povratak monarhije i rehabilitaciju ravnogorskog pokreta. Uz ovo ne treba zanemariti ni cinjenicu da su stranke demokratske opozicije (SPO, DS, DSS, GSS) ovde godinama zaista dobro saradjivale i tezeci istom cilju uglavnom zajedno nastupale, tako da su celnici ovdasnjeg ogranka Demokratske stranke, na primer, sada na mukama kako da odvrate i svoje clanstvo, a kamoli pristalice od izlaska na biralista.

Kada se ovome doda da na izbore sigurno izlaze glasaci SPS i SRS, onda je vise nego izvesno da bojkot izbora u Sumadiji generalno - nece proci. Ovo tim pre sto je i kampanja stranaka koje ne izlaze na izbore vodjena mlako i bez prave antiizborne poruke. Antiizborni stabovi u centralama DS, DSS i GSS su ocito smetnuli s uma da dobar deo biraca u Sumadiji, a sigurno i u celoj Srbiji jednostavno ne zna sta znaci ono "bojkot" sa njihovih plakata.

Da li onda vecinski izlazak naroda na biralista garantuje izbornu pobedu SPO i Vuka Draskovica, a tezak poraz socijalista u Kragujevcu i Sumadiji, kako to sugerise anketa "Nezavisne Svetlosti"? Upuceniji u prilike na kragujevacko- sumadijskoj politickoj sceni bi na ovo pitanje odgovorili - odrecno. Pre svega stoga sto uprkos svim vec recenim cinjenicama, na ovim sumadijskim stranama ipak nema one uobicajene "predizborne groznice" koja najvise odgovara Vuku Draskovicu i njegovoj stranci. Istovremeno, SPO bez jake podrske ostalih stranaka, koje slove za demokratsku opoziciju, tesko moze da odnese prevagu nad socijalistima i radikalima i ovde u Sumadiji gde je otpoceta kampanja Vuka Draskovica i gde, ponovimo, zaista ima jedno od jacih uporista.

Na osnovu svega ovoga nije neosnovano pretpostaviti da ce polovicni bojkot izbora demokratske opozicije, ma koliko antiizborna kampanja bila mlaka i neadekvatna, omoguciti SPS-u da i u samom gradu Kragujevcu, u kojem je na vlasti opozicija, bude ravnopravan takmac SPO-u i Seseljevim radikalima, koji u prigradu i na periferiji imaju i te kako solidno biracko telo. Na nivou cele Sumadije "mrtva trka" trebalo bi da se vodi izmedju SPS i SPO, s tim sto ni rezultati srpskih radikala sigurno nece biti nimalo zanemarljivi.

Zoran Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /