Utorak, 16. septembar 1997.

KO I KAKO PISE NOVI ZAKON O DRZAVNOJ BEZBEDNOSTI

Predsednik mora znati sve

Prenosenje ingerencija republickih tajnih sluzbi na savezni nivo podudara se sa zapocetim jacanjem federalne policije i inauguracijom novog predsednika drzave, a kao sef SDB SRJ pominje se Jovica Stanisic

Crnogorski premijer Milo Djukanovic obznanio je na poslednjem zasedanju Skupstine Crne Gore da je u pripremi donosenje saveznog zakona o drzavnoj bezbednosti, o cijem (pred)nacrtu se vec odavno spekulisalo u javnosti. Radni naziv ovog akta je Zakon o vrsenju bezbednosno-obavestajne funkcije Savezne Republike Jugoslavije, a glavni koordinator je Vladan Kutlesic, potpredsednik federalne vlade i savetnik predsednika Slobodana Milosevica.

Po informacijama koje je izneo Djukanovic u crnogorskom parlamentu, usvajenje zakona predvidjeno je za septembar u Skupstini SRJ, a na konsultacijama kod potpredsednika Kutlesica vec su bili Srdja Bozovic i Zoran Zizic, pripadnici "DPS krila" Momira Bulatovica. Sta sadrzi ovo zakonsko resenje za sada je tesko proveriti u ministarstvima pravde i unutrasnjih poslova jer se izgleda pojedine odredbe jos doradjuju, a sve se obavlja pod diskretnim velom tajne. Izvesno je, ipak, da se predvidja centralizovanje Sluzbe drzavne bezbednosti tako sto ce se ingerencije republickih "tajnih policija" preneti na federalni nivo. Time ce prakticno republicke DB dobiti onaj "znacaj" koji je donedavno imala savezna. Republicke tajne policije, tvrdi se u izvorima bliskim MUP Srbije, bice samo "lokalne" ispostave SDB SRJ. Sve ovo, naravno, traje u sklopu vec zapocete akcije jacanja savezne policije, neophodnog da bi sveze promovisani predsednik SRJ mogao nesmetano nastaviti da vlada.

Dobro obavesteni izvori bliski MUP-u Srbije tvrde da ce novi nacelnik DB Jugoslavije, odnosno sluzbe za zastitu ustavnog poretka ili sluzbe nacionalne bezbednosti sto su najverovatnija imena buduce federalne tajne policije - biti Jovica Stanisic. Ovi izvori tvrde da je i Stanisic ucestvovao u kreiranju zakona, po kome ce, kako tvrde, DB imati status "intelidzens servisa". Dakle, bice podredjena jedino predsedniku drzave, kako je organizovana recimo americka CIA. Imajuci u vidu da u vrhu federalne policije trenutno skoro da i nema crnogorskih kadrova, izvori "Nase Borbe" predvidjaju kako bi se moglo dogoditi da se mesto ministra (sada je tu Zoran Sokolovic) ponudi Crnoj Gori. U tom slucaju, Sokolovic bi, navodno, otisao u diplomatiju. Sustina je pre svega, kako se procenjuje, u cinjenici da bi tim manevrom dva glavna savezna policijska operativca bili srpski policijski funkcioneri Milan Puzovic (vec sada sef javne bezbednosti SRJ) i Stanisic (tada, verovatno, sef DB). Vukasin Maras se u ovakvim spekulacijama zasad ne pominje iako je poznato da ga je Stanisic uvazavao kao kolegu.

Postoje nagovestaji, po tvrdnjama nasih izvora, da je predstojeca promena statusa SDB dobro primljena u vecem delu MUP Srbije. Poslednjih godina, navodi se, unutar srpske DB postoje dve struje. Jedna, koja smatra da sluzba ne sme sluziti jednoj partiji, i druga koja se precutno slaze sa dosadasnjim sistemom rada. Ako novi zakon ispuni ocekivanja i bude pomak u demokratizaciji sluzbe, pretpostavlja se da bi pomirio dve "zavadjene" struje.

Ocekuje se i da ce novom organizacijom informacije iz svih postojecih tajnih sluzbi biti distribuirane "na jedan sto" cime ce se, navodno, "olaksati analiticki rad, procene i davanje daljnjih smernica". Tako se nece desavati kao do sada da vojna bezbednost vodi akciju a da DB za nju i ne zna, tvrde izvori. Oni u sturim crtama navode primer kada je nedavno vojna bezbednost istrazivala obijanje jednog magacina sa naoruzanjem. "Tek kada je VJ privela i ispitala nekoliko civila, srpska DB je obavestena o akciji u kojoj je svojim informacijama mogla da pomogne i ranije", tvrdi dobro obavesteni izvor blizak MUP-u, dodajuci kako ima indicija da je od medjurepublickog sukoba do takvih situacija dolazilo i na relaciji DB Srbije-DB Crne Gore.

Opste uverenje "obavestenih" jeste da sve vezano za novi zakon o saveznoj DB nece ici glatko dok se situacija u Crnoj Gori ne rascisti. Inace bi udaljenost tri policije u jednoj drzavi bila jos veca i - ostrija.

Crnogorci su protiv

Reformsko krilo DPS ostro se protivi donosenju novog zakona jer, kako je izjavio ministar policije Crne Gore Filip Vujanovic, "ukidanje republicke DB znaci nesumnjivo reduciranje crnogorskog drzavnog suvereniteta posto svaka suverena drzava mora imati svoju izvrsnu vlast, a ostvarivanje poslova drzavne bezbednosti je njena nadleznost koja joj suvereno mora pripasti".

Nada Djukanovicevog krila da ce donosenje tog zakona biti spreceno u Vecu republika tako sto bi svi crnogorski poslanici glasali protiv, ima male sanse.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /