Utorak, 16. septembar 1997.

BEOGRAD DOCEKAO SREBRNE ODBOJKASE

Na redu je - zlatna medalja

Beograd. - Posle bronzanih u Atini (95) i Atlanti (96), Beograd je juce docekao i srebrne jugoslovenske odbojkase sa minulog Evropskog prvenstva u Holandiji - koje od "krova Evrope" deli samo jedan korak. Tanaskovica (kapitena sa velikim peharom), Vujevica, V. Grbica, Bateza... pored clanova porodice i prijatelja koji su prvi zeleli da im cestitaju srebrnu evropsku medalju, odbojkaske reprezentativce docekali su dr Zoran Bingulac, savezni ministar za sport, Dragan Kicanovic, predsednik JOK, Zarko Varajic, pomocnik saveznog ministra za sport, Djordje Perisic, sekretar JOK i Ivica Dacic, predsednik Sportskog saveza Srbije. Najubedljiviju dobrodoslicu imao je Rade Svilar, direktor Apatinske pivare, koji je Aleksandru Boricicu, predsedniku OSJ, urucio cek na 500.000 dinara.

Dok je avion jos prilazio aerodromskoj zgradi, Milos Grbic (i sam odbojkas koji vec ima "bronzu" sa EP 1975), otac Vladimira i Nikole Grbica, radosno je objasnjavao kako je shvatio poruku sinova posle finalnog meca sa Holandijom - "Cale, okreni nesto".

- To nesto (jagnje) u Kleku vec je na raznju. Zao mi je samo sto i Nikola zbog obaveza u Italiji, nije mogao danas da doputuje sa ostalim srebrnim momcima, pricao je novinarima Milos Grbic.

Uz cestitke i autograme, kapiten "plavih" Zeljko Tanaskovic je "na preskok" uspevao da nesto kaze i novinarima:

- Srebrna medalja iz Ajndhovena, od svega najbolje govori kako smo igrali na EP i koliko sadasnja jugoslovenska reprezentacija vredi na evropskoj i svetskoj listi. Kolekcija koju smo poceli da "skupljamo" u Atini svakako mora biti dopunjena i jednim "zlatom".

Smireno, kao sasvim uobicajen dogadjaj, srebrnu medalju iz Holandije objasnjavao je Aleksandar Boricic, predsednik Odbojkaskog saveza Jugoslavije:

- Ovo jeste najveci uspeh jugoslovenske odbojeke, ali to ne znaci da dalje od toga ne mozemo. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva treba da bude znak, ne samo ljudima u OSJ, vec svima koji brinu o vrhunskom jugoslovenskom sportu: veliki uspesi traze i veliki rad i ulaganja. Nadam se da ce ovaj uspeh odbojkasa valjano protumaciti svi koji ce od nas na nekom od narednih velikih svetskih takmicenja ocekivati prvo mesto na pobednickom postolju.

Da srebrna medalja sa Evropskog prvenstva nije krajnji domet sadasnjeg "plavog" sastava, uverava i Vladimir Batez:

- Jeste evropsko "srebro" iz Ajndhovena najvise sto su jugoslovenski odbojkasi do sada uspeli da ostvare. Ali sadasnja reprezentativna postava mora da Jugoslaviji donese i zlatnu medalju. Bilo bi to vec sada, samo da se EP nije igralo u Holandiji. Tamo je sve bilo podredjeno domacinu. Pogotovo posle naseg trijumfa nad Italijom, kada su "lale" shvatile da prepreke do zlatne zavrsnice ne sme da bude.

Da jugoslovenski odbojkasi znaju da igraju kada je pred njima imperativ pobede, potvrdjeno je posle nesrecnog startnog poraza protiv Rusije.

- Kada smo polazili u Holandiju, medalja je bila - pod razno. Onda je dosao poraz od Rusije, pa ubedljiv trijumf nad Italijom. Bila nam je to prava injekcija. Posle smo pokazali da smo pravi kada treba da redjamo samo pobede. Nije nam nista bilo tesko. Nece nam biti tesko da na sledecem takmicenju budemo najbolji, bio je ubedljiv jedan od najboljih igraca "plavog" tima na Evropskom prvenstvu, Goran Vujevic.

Po vec uobicajenom scenariju, odbojkasima reprezentacije Jugoslavije priredjen je i docek ispred Saavezne skupstine, gde je drugi tim u Evropi pozdravilo vise hiljada Beogradjana.

S. Jaksic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /