Utorak, 16. septembar 1997.

UPOZORENJE DEMOKRATSKOG SAVEZA KOSOVA

Moguce pogorsanje situacije na Kosovu

Pristina, Beta. - Demokratski savez Kosova (DSK) upozorio je juce da situacija u toj pokrajini moze jos vise da se pogorsa, posebno s obzirom na priblizavanje izbora u Srbiji.

Kako prenosi Kosovski informativni centar (KIC), u razgovoru sa svedskim ambasadorom u Beogradu Matsom Stefansonom, potpredsednici najvece stranke kosovskih Albanaca Fehmi Agani i Hidajet Hiseni ocenili su da izbornu kampanju u Srbiji "i ovog puta karakterise antialbansko raspolozenje".

Prema njihovim recima, i vladajuca "Socijalisticka partija Srbije i ultranacionalisticke opozicione partije iskazuju sovinisticki stav" prema kosovskim Albancima.

Agani i Hiseni su takodje optuzili "rezim u Beogradu za opstrukciju Dogovora o normalizaciji obrazovanja na albanskom jeziku na Kosovu" i istakli da medjunarodni pritisak nije bio dovoljan da bi se srpske vlasti privolele da on bude realizovan.

Svedski ambasador je, kako se navodi u saopstenju KIC-a, podrzao mirovnu politiku kosovskih Albanaca, ali je izrazio bojazan da bi eventualna radikalizacija situacije mogla da umanji medjunarodnu podrsku i razumevanje za Kosovo.

On je dodao da pune normalizacije odnosa SR Jugoslavije sa svetom nece biti dok ne bude reseno kosovsko pitanje.

Ambasador Stefanson je takodje rekao da ce tri hiljade takozvanih azilanata morati da se vrate na Kosovo jer su izgubili pravo na boravak u Svedskoj, i da ce o tome uskoro biti potpisan sporazum izmedju Beograda i Stokholma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /