Utorak, 16. septembar 1997.

SINOC U KRAGUJEVCU NA MITINGU LEVE KOALICIJE

Tuca policije i gradjana

Do sukoba doslo usred govora Zorana Lilica. Gradjani jajima i jogurtom gadjali pesacku zonu, odakle su ih izgurali jaki policijski kordoni. U kontranapadu gradjana kamenice letele na sve strane. Tuca se posle toga prosirila i na okolne ulice

Kragujevac. - Juce kasno popodne i u prvi sumrak Kragujevac je bio popriste velikih ulicnih nemira i nekoliko uzastopnih tuca izmedju policije i velikog broja pristalica opozicije, pre svega SPO, u kojima su uglavnom "razmenjivani" pendreci i kamenice. Tuca izmedju policije i pristalica opozicije pocela je negde u 18.30, odnosno, usred govora predsednickog kandidata leve koalicije Zorana Lilica koji je u svom obracanju simpatizerima SPS-a, JUL- a i ND (bilo ih je oko 1.000) posebno naglasio "da nema inspiraciju ako njihovom mitingu ne prisustvuju oni koji rade to sto rade" (zvizduci).

"Dobro je sto su tu da nesto nauce. Verujem da ce uskoro postati i nasi clanovi", rekao je Lilic i u tom trenutku pocela je guzva na ulazu u pesacku zonu u kojoj je lociran trg "Kod krsta" na kojem je odrzavana konvencija SPS, JUL i ND. Osnovano se pretpostavlja da su ove Liliceve reci inicirale sukob policije i gradjana koji su u tom trenutku poceli masovno da bacaju jaja i tetrapak sa jogurtom prema pesackoj zoni. Ova pretpostavka dobija na tezini cinjenicom da su pristalice opozicije uoci samog pocetka levicarskog skupa jakim policijskim kordonom bile izgurane na sam ulaz u pesacku zonu, odnosno na sto i nesto metara daleko od bine.

Svestenici sa narodom

Nesto iza 18.30 sati, odnosno odmah posto je policija po prvi put razbila pristalice opozicije, grupa od pet-sest svestenika Sumadijske eparhije probila je policijski kordon u Ulici Nikole Pasica i pridruzila se grupi demonstranata koja se povukla u tu ulicu.

Policija je na pocetku skupa uspela da potisne pristalice opozicije uz glavnu ovdasnju ulicu (Kragujevackog oktobra). Veliki broj opozicionara se nakon toga sklonio u porti nove crkve odakle su nesto pre 18.45 krenuli u kontranapad prema pesackoj zoni. U tim trenucima kamenice su letele na sve strane. Tacno u 18.45 Kragujevcani su od kontejnera napravili barikadu stotinak metara od ulaza u pesacku zonu i pregradili glavnu ulicu.

Nekoliko minuta posle toga policija je uspela da u Ulici 27. marta uhvati dvojicu demonstranata i jedan od njih je na ocigled nekoliko stotina gradjana dobio vise udaraca pendrekom po telu. "Sram vas bilo, bijete decu", culo se iz okolnih zgrada, dok su policajci privodili i tukli demonstranta.

Potom, pet minuta pre 19 sati, pristalice opozicije krenule su u ostar kontranapad, a policajci su se, pred kamenicama koje su fijukale na sve strane, povukli dublje u pesacku zonu.

U trenutku naseg javljanja tuca izmedju policije i gradjana Kragujevca prenosila se na okolne ulice.

Povredjenih ima na obe strane

Prema informaciji dr Marjana Kunca, sinoc u 19.30, sluzbi ovdasnje hitne pomoci stigao je poziv da intervenise u vatrogasnom domu u kome se nalazi jedan povredjeni gradjanin. Kako se saznaje, u dosadasnjim tucama ima povredjenih na obe strane.

Inace, pesacka zona i centralni kragujevacki trg - "Kod krsta" juce su bili blokirani jakim policijskim snagama citav sat pre pocetka predizborne konvencije leve koalicije. Policija je bila opremljena slemovima, stitovima, dugim pendrecima, uobicajenim naoruzanjem i pusakama za bacanje suzavca. Sve je, u stvari, mnogo pre pocetka mitinga mirisalo na tucu i nerede.

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /