Sreda, 17. septembar 1997.

AMERICKA VLADA PRATICE PREKO POSMATRACA OEBS NEDELJNE IZBORE U SRBIJI

Upozorenje Milosevicu - svet pomno prati sta se radi u Srbiji

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

Predstavnik za stampu americke administracije Dzim Foli dao je juce novinarima sledece objasnjenje zasto se u Vasingtonu dosad upadljivo malo pridavala paznja nedeljnim predsednickim i parlamentarnim izborima u Srbiji:

1. SAD su u poslednje vreme (kad je bivsa Jugoslavija u pitanju) bile prevashodno usmerene prema BiH i tamosnjim proslonedeljnim lokalnim izborima, cije se uspesno okoncanje smatra jednim od "kljucnih koraka" u sprovodjenju mirovnog sporazuma iz Dejtona;

2. Vlada SAD ozbiljno je zabrinuta koliko ce izbori u Srbiji od 21. septembra biti stvarno demokratski, sto je ,takodje, razlog da se u njih "ne polazu velike nade".

Polazeci od ovog drugog (od toga koliko se malo ocekuje od ovog nedeljnog izjasnjavanja u Srbiji), u Vasingtonu je juce zvanicno saopsteno da ce oni s americke strane biti praceni jedino preko posmatraca koje ce, za ovu priliku, poslati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Spouksmen Stejt dipartmenta Dzim Foli izjavio je tim povodom da vlada SAD u potpunosti razume zabrinutost Helsinske komisije americkog Kongresa zbog uslova u kojima se odrzavaju predsednicki i skupstinski izbori u Srbiji (manifestovanu i odlukom da se, zbog neispunjavanja preporuka Gonsalesove komisije OEBS ne salju kongresni eksperti za nadgledanje izbornog procesa), ali da je podrzana odluka o slanju posmatraca OEBS jer se smatra da je potrebno da medjunarodna zajednica ipak bude prisutna preko svojih predstavnika izborima od 21. septembra "bez obzira na sve mane koje bi oni mogli da imaju".

"Prisustvo inostranih posmatraca na izborima predstavljace opomenu za predsednika Milosevica da spoljni svet pomno prati sta se radi u Srbiji. Postovanje opsteprihvacenih medjunarodnih standarda ljudskih i demokratskih prava predstavlja jedan od uslova za prihvatanje Srbije i njenog rezima u medjunarodnoj zajednici" - receno je na kraju saopstenja americke vlade povodom nedeljnih izbora u Srbiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /