Sreda, 17. septembar 1997.

KRAGUJEVACKA VLAST KOALICIJE "ZAJEDNO" UOCI IZBORA

Posteniji od prethodnika

Prekinute nesuglasice SPO i DS zbog TV i "rata plakatima". Nema nagovestaja promenama rada posle izbora

Kragujevac. - Politicka situacija u Kragujevcu je apsolutno stabilna, izjavio je onomad na press konferenciji Gradskog odbora Demokratske stranke Borivoje Radic, savezni i republicki narodni poslanik ove stranke i predsednik Izvrsnog odbora gradske vlade sumadijske prestonice.

Iako bi recena izjava predsednika kragujevacke gradske vlade mogla da se tumaci i sa aspekta sveukupnih politickih odnosa u Kragujevcu, jasno je, ipak, da je njome upucena direktna poruka ovdasnjoj javnosti - da su odnosi unutar vladajuce koalicije "Zajedno" u centru Sumadije - "apsolutno stabilni".

Uz sve uvazavanje uobicajene politicke odmerenosti gospodina Radica, bolji poznavaoci ovdasnjih politickih prilika se ovoga puta ne bi u potpunosti slozili s njegovom izjavom. Pre svega, zato sto je, narocito u poslednje vreme, u okviru kragujevacke vladajuce koalicije zaista bilo nesporazuma i nesuglasica - ne tako krupnih, doduse, ali ih je bilo.

Poslednji nesporazumi unutar kragujevacke vlasti uzrokovani su, ponajvise, nacinom izvestavanja RTV Kragujevac koja se, prema misljenju celnika ovdasnjeg ogranka DS, bila stavila u sluzbu izborne kampanje SPO i Vuka Draskovica. Varnicenja na ovu temu trajala su nekoliko dana, a situacija je smirena formiranjem programskog odbora RTV Kragujevac ciji je jedini zadatak da prati tok predizborne kampanje na programima ove medijske kuce.

Istovremeno, demokratama je pocetkom ove nedelje omoguceno da se preko gradske tv javnosti obrate svojim antiizbornim porukama i sloganima i - strasti su se umirile.

Pored ovoga, nesporazuma je bilo i oko prelepljivanja (anti)izbornih plakata zbog cega je gradonacelnik Kragujevca, Veroljub Stevanovic (clan SPO) nedavno uputio upozoravajuci "demars" rukovodstvu DS. Kako je slucaj sa medjusobnim prelepljivanjem plakata i letaka i skidanjem table DS odjeknuo zaista negativno u ovdasnjoj javnosti, to su se celnici SPO i DS koji su, ujedno, i rukovodioci Gradske skupstine, ocito dosetili da ovim carkama zdusno rade u korist zajednicke stete, tako da ovih dana nesuglasica i nesporazuma te vrste vise nema.

Onaj objektivniji deo ovdasnje javnosti, inace, s pravom, reklo bi se, ocenjuje da je dosadasnji ucinak vlasti koalicije "Zajedno" u Kragujevcu u okviru postojecih mogucnosti - relativno zadovoljavajuci.

Suvisno je valjda i napominjati da je aktuelna kragujevacka vlast domacin u praznoj kuci, sa morem nasledjenih ekonomskih, socijalnih i problema svake druge vrste. Nova vlast u sumadijskoj prestonici je iskazala spremnost i volju da se sa svekolikim nedacama makar uhvati u kostac. Daleko je, zatim, ambicioznija, transparentnija u radu, ali i postenija od prethodne (SPS) vlasti koja je svojim cuvenim aferama i mahinacijama ojadila Kragujevac za nebrojeno miliona maraka.

Kako ce se situacija unutar vladajuce koalicije u Kragujevcu dalje odvijati - pokazace vreme. Po mnogima, najveci test polagace odmah po okoncanju predstojecih izbora. Ovo tim pre, sto je upravo iz Kragujevca poslanicki kandidat leve koalicije i potpredsednik Nove demokrtije Nebojsa Lekovic pre neki dan lansirao ideju o postizbornoj republickoj vladi nacionalnog jedinstva u kojoj ce mesta biti za sve, osim za radikale.

Predsednik kragujevacke gradske vlade Borivoje Radic smatra da su price o novim postizbornim koalicijama "spekulacije u koje ne treba ulaziti", jer vlast u Kragujevcu, kaze on, funkcionise vrlo dobro i "nema nikakvih nagovestaja da ce se situacija ovde promeniti i posle izbora".

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /