Sreda, 17. septembar 1997.

Tragovi im smrde...

Misa Brkic

Beogradjani ponovo setaju. I kao i pre deset meseci na to su ih naterali obesni socijalisti. Beogradjani su krivi zato sto ce, po saznanju socijalista, masovno bojkotovati u nedelju predsednicke i pa rlamentarne izbore. I zato su milosevici, marjanovici, tomici, dacici... pribegli diverzantskoj akciji u najboljem maniru "otpisanih" beogradskih skojevaca - Prleta i Tihog. Na srecu Beogradjana Marj anovic nije digao u vazduh elektricnu centralu (ko zna, mozda se i to desi posle izbora), vec je iz autobusa, tramvaja i kamiona za smece povadio i posakrivao kljucne delove. I gradski prevoz u jugos lovenskoj metropoli je zamro, a Beogradjani ponovo krenuli pesice.

Sad bi Beogradjani, po infantilno bolesnom scenariju socijalista trebali da mrze gradonacelnika Djindjica jer u gradu nema prevoza. I citava "otpisana" akcija trebala bi da sugerise kako se radi o si ndikalnom protestu i socijalnim pitanjima. Da je tako, ne bi bilo nikakvih problema. I u jednom Parizu socijalisticki sindikat moze da izazove nevolje u gradu, ali se znaju pravila igre. Ovde u Beogr adu, drzava je propisala da u vreme strajka mora funkcionisati 70 odsto vozila gradskog prevoza i da se ne sme unistavati drzavna imovina. Socijalisti, koji su doneli taj zakon, sad ga krse samo zato sto je na vlasti u Beogradu druga (druge) politicka (politicke) stranka (stranke).

Dakle, strajk - da, ali ne politicko divljanje i diverzije iza kojih stoji providna stranacka strategija. Nju cak nije uspeo da sakrije ni kandidat za poslanika Mirko Marjanovic, aktuelni srpski prem ijer koji na jednoj od promocija primitivno i zlobno objasnjava kako "oni tamo nemaju pojma, pa im je vlada dala dvadesetak autobusa nase vojske".

I ova diverzija socijalista na Beogradjane pokazuje zapravo njihovu nezasitu ambiciju da se mimo izborne volje gradjana vrate na vlast u glavnom gradu Jugoslavije. Afera sa zadrzavanjem poklon autobu sa Berlina Beogradu takodje se uklapa u taj "sindikalni" scenario vestackog izazivanja nezadovoljstva gradjana.

Ta bolesna zelja mogla bi da se zavrsi po onom vec napisanom scenariju Sijanovog filma "Ko to tamo peva": da autobus udje u - polusrusen i zapaljen Beograd.

Neka velika muka naterala je socijaliste da tri dana pred izbore naprave Beogradjanima ovakvu nesrecu. Ako im je bilo do preuzimanja vlasti u glavnom gradu, mogli su to uciniti elegantno posle izbora uvodjenjem prinudne uprave. Bice, medjutim, da su se socijalisti uplasili istine do koje su sami dosli - da ne stoje bas najbolje pred nedeljno izjasnjavanje. Onda su u strahu velike oci, a od nervo ze do terorizma samo je jedan korak.

A sto se beogradske vlasti tice, o njenoj nesposobnosti moze se mnogo toga reci i kritikovati. Posvadjana u prakticnom delovanju i strateskoj orijentaciji, nije mnogo ucinila da Beogradjanima zivot u cini snosljivijim. Objektivno, mnogo i nije mogla zbog koncentracije vlasti na republickom nivou.

O svemu tome konacnu odluku donece biraci kroz tri godine na sledecim lokalnim izborima. Pucevi socijalista, poput ovog saobracajnog, nece sigurno naterati birace da vise vole i glasaju za Mirka Marj anovica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /