Sreda, 17. septembar 1997.

DRUGI DAN STRAJKA U GRADSKOM SAOBRACAJNOM PREDUZECU GSP U GLAVNOM GRADU

Drzavni sindikat paralisao Beograd

Ni juce nije ispostovana odredba o minimumu procesa rada. Iako su u pomoc pritekli drugi gradovi, vojska i policija, prevoz gotovo u potpunosti paralizovan. Strajk je unapred isplanirana akcija SRP i JUL, ustvrdio Milan Bozic

Beograd. - Da je neki stranac juce drugog dana strajka Samostalnog sindikata GSP prosetao beogradskim ulicama, ne bi mu nikako bilo jasno kako to da Beogradjane prevoze potpuno razliciti autobusi sa registarskim oznakama susednih gradova i neretko sa vozacima obucenim u policijske uniforme

Drzavni Samostalni sindikat GSP ostao je pri svojoj odluci o strajku. Pritom, iako je drukcije dogovoreno, ponovo nije ispostovao minimum procesa rada, zbog cega je na ulice izaslo nesto manje od 200 vozila. Usled ovakve situcije, Beograd je i juce zadesio saobracajni kolaps. U pomoc Beogradu pritekli su i drugi gradovi, ali i Vojska Jugoslavije i republicki MUP.

U Skupstini grada juce su se sastali predstavici gradske vlasti i svih sindikata GSP. Predstavnici Samostalnog sindikata koji su organizovali strajk u GSP i "Gradskoj cistoci", na sastanak su stigli sa 45 minuta zakasnjenja. Iznelisu glasno voje stavove, odbili da odgovaraju na postavljena pitanja i nakon dvadesetak minuta, revoltirani optuzbama gradske vlade i drugih sidnikata - otisli sa sednice. Predsednik Izvrsnog odbora Skupstine grada Spasoje Krunic, zakljucio je da ne bi trebalo ni razgovarati sa strajkacima dok ne ispostuju zakonske obaveze.

- Strajk GSP je unapred isplanirana akcija SPS i JUL-a, ali ona nece imati nikakvog efekta u Beogradu, jer su gradjani glavnog grada dobro informisani zahvaljujuci postojanju nekoliko nezavisnih novina, radio i TV stanica. SPS i JUL su ispalili metak ali on je rikosetirao. Reagovanje Vlade Srbije na strajk u gradu i nudjenje pomoci, jos je jedan znak da je cela akcija unapred isplanirana - izjavio je Milan Bozic juce za "Nasu Borbu".

Zoran Djindjic

Uvod u prinudnu upravu

- Strajk koji su organizovanli JUL i SPS, nije generalno usmeren prema onima koji bojkotuju izbore, vec ka zavodjenju sistema cvrste ruke i prinudne uprave nad Beogradom. Ako dodje do toga, pozvacemo narod na ulicu, a mi cemo uci u gradsku skupstinu i reci da odatle mogu samo da nas iznesu - kaze gradonacelnik Beograda Zoran Djindjic.

M. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /