Sreda, 17. septembar 1997.

DRAGAN MILOVANOVIC, PREDSEDNIK ASOCIJACIJE SLOBODNIH I NEZAVISNIH SINDIKATA

Revolveras na celu strajka

Smatramo da je strajk dela radnika GSP i Gradske cistoce u organizaciji samostalnog - drzavnog sindikata iskljucivo politicke prirode. Cilj mu je da se, uoci predstojecih izbora, izazove sto vece nezadovoljstvo zitelja Beograda, smatra Dragan Milovanovic, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

U ovoj sindikalnoj centrali naglasavaju da je "ocigledno da je strajk politicke prirode, posto rukovodstva samostalnog sindikata u ovim preduzecima silom sprecava rad kolega, a s druge strane, o socijalnim zahtevima ne zele da pregovaraju."

- Samostalni sindikati pokazali su da ne strajkuju zbog povecanih zarada i boljeg gradskog prevoza, vec da im je glavni motiv politcki - destabilizacija gradske vlasti. ASNS podrzava zahteve koji se odnose na redovnu isplatu zarada i stvaranje uslova za bolji prevoz, ali ocenjuje da je gradska vlada ucinila sve sto je u njenoj nadleznosti. Zbog toga za ljutnje i opravdano nezadovoljstvo Beogradjana, ovog puta, odgovornost snose iskljucivo samostalni sindikat i republicka vlada, kao njihov glavni naredbodavac, istice Milovanovic.

Na kraju, predsednik ASNS nam je rekao da "snagu ovom stajku daju njegovi organizatori - razni sefovi u pogonima koji su, istovremeno clanovi samostalnog sindikata i u poziciji da ucenjuju radnike. "

- Zar o nacinu "ubedjivanja" radnika da ucestvuju u strajku ne svedoci i cinjenica da Miomir Jaranovic, celnik Sindikata zaposlenih u komunalnim preduzecima Beograda na radno mesto dolazi naoruzan i da se, isotvremeno hvali svojim clanstvom u SPS? Pored toga, radnike na strajk primorava i policijska "zastita" pogona ovih preduzeca, rekao je Milovanovic, na kraju razgovora za "Nasu Borubu".

G. Dj.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /