Sreda, 17. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SAMOSTALNIH SINDIKATA BEOGRADSKIH KOMUNALACA

Spremni smo na pregovore, ali bez politike

Neistinita je tvrdnja Zorana Djindjica, gradonacelnika Beograda da je u noci izmedju nedelje i ponedeljka na deponiji "Vinca" bilo prisutno dvadesetak naoruzanih celavaca u koznim jaknama. Tamo sam bio ja, naoruzan i u koznoj jakni, ali pretio oruzjem nisam. Jutros, medjutim, negde oko tri sata stiglo je na ovu deponiju osamedesetak snaznih momaka koji su pretili radnicima, zahtevajuci da pokrenu masine, rekao je juce na konferenciji za stampu Miomir Jaranovic, predsednik samostalnog sindikata beogradskih komunalaca.

Tvrdeci da je strajk radnika GSP i Gradske cistoce socijalni i bez ikakvih politickih primesa, Jaranovic je naglasio da je prva zrtva beogradske vlasti i poslovdstva, Sladjan Stosic, celnik samostalne sindikalne organizacije radnika Gradske cistoce. Ovaj sindikalista, rekao je Jaranovic, dobio je resenje o suspenziji i pritom najavio da ce sindikat zastititi Stosica.

- Sramno je sto su nasi, potpuno sindikalni, zahtevi prebaceni na politicki teren. Gradske vlasti odbijale su pregovore sa nama, kao ovlascenim sindikatom, a dogovaraju se sa alternativnim, nezavisnim sindikatima koji im cak nisu ni ispostavili svoje zahteve, rekao je Jaranovic, dodavsi da je "Djindjicevo vidjenje ovog strajka istovetno vidjenju gospodina - Bina."

Kolekcionar

Na novinarsko pitanje da li je istinita tvrdnja da na radno mesto odlazi naoruzan, odnosno da li nosi pistolj, kao i da li ga je nosio prethodna dva dana, Jaranovic je odgovorio: "Imam i nosim ga i tada sam ga imao, ali njime nisam mahao i pretio. Znate, neki skupljaju postanske marke, neki vole kuce i mace, a ja sam ljubitelj oruzja. Imam ga i sada, hocete li da vam ga pokazem?"

- Istina je i da smo blokirali kapije na deponiji "Vinca", ali morali smo jer je Djindjic naredio da se vozla premeste sa te lokacije i sa drugih mesta krecu na posao. To je protivno Zakonu o strajku i ometa proces rada i zato smo bili primorani da blokiramo kapije, rekao je Jaranovic.

Jaranovic je juce izrazio bojazan da bi dalje "ovakvo ponasanje gradskih vlasti prema strajku oko 300 radnika Gradske cistoce i oko 5.000 radnika GSP, kao i ziteljima glavnog grada moglo da dobije strasne razmere" i apelovao na policiju da sto pre obezbedi sve pogone u ovim komunalnim preduzecima. On je pritom zapitao i "dokle ce Djindjic sa svojim SS - trupama dozvoljavati ovakav haos u Beogradu".

Prema recima Sladjana Stosica, juce, u ranim jutarnjim satima Goran Vesic, clan gradske vlade pokusao je strajkace Gradske cistoce da ubedi da pocnemo da radimo. "Ucinio je to uz prisustvo osamdeset stasitih momaka i pretnjama da nas vise nece biti ako ne pokrenemo masine", rekao je Stosic.

- Gradonacelnik Djindjic je tvrdio da su strajkaci ostetili neka vozila. Slagao je malo, jer nista nije osteceno. Ne hvali ni srafcic, jer mi, kao neki sindikati, ne unistavamo imovinu i ne busimo gume na autobusima. Strajk vodimo kulturno i nismo razularena banda. Pokusali su da nas ubede da prekinemo strajk, na sta ne pristajemo, jer ne zelimo da dobijamo lazna obecanja, rekao je Vlastimir Veselinovic, predsednik samostalnog sindikata radnika GSP.

Nije Toma Sotona!

Odgovarajuci na nase pitanje da li bi prokomentarisao nedavnu izjavu Tomislava Banovica, predsednika Veca Saveza sindikata Srbije da svi pozivi na strajk predstavljaju sakupljanje jeftinih politickih poena, Mihajlo Radovic je rekao: "Ako je iko iz ove zgrade predstavljan kao Sotona, onda je to predsednik Banovic. Ukoliko je on tako mislio, to je njegovo pravo.

Pitam samo u cije ime je Dragan Radulovic, predsednik Veca Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije podrzao strajkove, kad je predsednik Banovic u to vreme bio na godisnjerm odmoru. Mozda je Banovic to rekao nejasno, pa je ispalo da svojim sindikatima brani strajk. Bio sam i ja na skupu na kome je to rekao, pa sam cuo i da je izjavio da postoje i opravdani strajkovi."

Sindikalci su juce tvrdili da strajkaci postuju zakonski minimum procesa rada i da je u ponedeljak na ulice izaslo 70 odsto tehnicki ispravnih vozila. Prema njihovim recima juce, drugog dana strajka, na ulicama Beograda bilo je oko 200 vozila sto je 70 odsto tehnicki ispravnih vozila GSP iz cijih garaza dnevno cizlazi nesto preko 600 vozila. Jaranovic je optuzio gradonacelnika Beograda i poslovodstvo GSP za povlacenje vozila sa ulica, dodavsi da je ova odluka pala kada su se gradski oci uverili u mudrost strajkackih odluka.

Celnici sindikalnih organizacija GSP i Gradske cistoce juce su u vise navrata ponovili da gradske vlasti vrse pritisak na strajkace, da im prete , ali i da su spremni da nastave pregovore "ukoliko se za njih stekne minimum neophodnih uslova." Istovremeno, naglasili su da nece dozvoliti da gradske vlasti uguse ovaj strajk, jer je njihov jedini cilj da "u gradu i medju sugradjanima izazovu do dada neprimereni haos." Pored toga culo se i da su strajkaci spremni da razgovaraju o svim neisplacenim razlikama u zaradama od februara, a da na takav razgovor nisu spremne gradske vlasti.

G. Djukic,
N. Rakic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /