Sreda, 17. septembar 1997.

MILAN NIKOLIC, PODPREDSEDNIK UJEDINJENIH GRANSKIH SINDIKATA "NEZAVISNOST" O STRAJKU U GSP I GRADSKOJ CISTOCI

Politika u sindikalnoj butiki

Ne sporimo pravo svih sindikata da ispostave svoje zahteve i, u zavisnosti od pregovora, organizuju strajkove. U ovom slucaju radi se o sindikatu koji je 50 godina cutao i bio pod uticajem rezima, a pod njim ostao i dalje. Rezimu je i preko organizovanja ovog strajka stalo da pokaze svoju snagu i to ne cini slucajno tek neki dan pred izbore, komentar je Milana Nikolica, podpredsednika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

U izjavi za "Nasu Borbu", Nikolic je naglasio da strajk radnika GSP i Gradske cistoce koji su organizovali i vode tamosnji samostalni sindikati da na ovaj nacin aktuelni rezim gradjanima samo zeli da stavi do znanja da ce "ovde uvek biti onako kako on hoce".

- Istovremeno, rezim gradjanima hoce da pokaze kako beogradska vlast nije kadra da resi probleme u ovim javnim preduzecima, racunajuci da se gradjani nece dosetiti kolike su istinske mogucnosti beogradskih vlasti da resi ove, nesporno teske probleme koje im je u nasledje ostavila prethodna vlast, istice Nikolic.

Osudjujuci cilj i nacin vodjenja strajka Nikolic je istako da samostalni sindikati u ovim preduzecima ne zele da gradska vlast udovolji ispostavljenim zahtevima, vec samo da se pokaze snaga rezima. On je pozvao zaposlene u GSP i Gradskoj cistoci da se odupru, kako je naglasio, pojedincima i kolovodjama strajka, ne samo zbog svojih, vec i zbog inbteresa gradjana koji ovih dana dozivljavaju jos jedno sramocenje.

- Cinjenica je i da u GSP, pored samostalnog ima jos pet sindikata. Oni su ispostavili svoje zahteve i pokusavaju na drugaciji nacin da rese probleme. Ti sindikati, medjutim, nisu dovoljno snazni da sprece akciju samostalnih koji raspolazu svim instrumentima drzave. Oni nemaju tako jak oslonac, poput rezima. Samostalni sindikat, u ovim preduzecima ima najbrojnije clanstvo, jer je naslonjen na one koji mogu da preko njega radnnicima dele brasno i krompir iz robnih rezervi, objasnio je snagu samostalnih sindikata Milan Nikolic.

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /