Sreda, 17. septembar 1997.

PREMA POSLEDNJEM ISTRAZIVANJU AGENCIJE "PARTNER"

Lilic ispred Seselja

Od hiljadu ispitanika u 27 opstina Srbije bez Kosova 20,8 odsto glasalo bi za Zorana Lilica, za Vojislava Seselja izjasniko se 15,8, a za Vuka Draskovica 8,6 odsto gradjana

Beograd. - Za Zorana Lilica glasalo bi uverljivo najvise gradjana Srbije, cak 20,8 odsto, za Vojislava Seselja 15,8 odsto dok bi Vuku Draskovicu glasove dalo samo 8,6 odsto gradjana, tako da ce se po svoj prilici u drugom izbornom krugu naci Lilic i Seselj.

Ovo su rezultati poslednjeg istrazivanja Agencije "Partner", uradjenog u periodu od 29. avgusta do 7. septembra na uzorku od hiljadu ispitanika u 27 opstina Srbije bez Kosova. Sto se tice parlamentarnih izbora, odnos snaga je identican - najveci broj ispitanika opredelio se za levi blok (22,6 odsto), slede radikali (13,2 odsto) i Srpski pokret obnove (6,7 odsto). Trebalo bi, medjutim, napomenuti, da najvise anketiranih, cak 30 odsto, jos nije doneo odluku za kojeg ce predsednickog kandidata i stranku glasati.

Jedan broj ispitanika se takodje opredeljivao za one licnosti i stranke koje ne izlaze na izbore tako da bi rezultate istrazivanja trebalo uzeti s izvesnom rezervom, naglasio je Miroslav Sutic, direktor agencije, na jucerasnjoj pres konferenciji.

Na biralistima vise od 50 odsto gradjana

Na osnovu istrazivanja u poslednjih pet meseci, direktor Agencije "Partner" Miroslav Sutic prognozirao je da ce na izbore izaci oko 55 do 57 odsto gradjana, a da nece ucestvovati 43 do 45 odsto gradjana, ukljucujuci i Albance s Kosova. Antiizborna kampanja delovace na samo deset odsto birackog tela, koliko otprilike i iznosi procenat simpatizera stranaka u antiizbornom bloku, kaze Sutic.

Najinteresantniji podaci vezani su za pitanje u kog politicara u Srbiji gradjani imaju najvise i najmanje poverenja. Slobodan Milosevic istovremeno je politicar koji uziva najvece poverenje i najvece nepoverenje. Oko 20 odsto ispitanika najvise veruju u njega, zatim Vojislava Seselja (13,5 odsto), Vuka Draskovica (7,3 odsto) i Zorana Djindjica (3,8 odsto). U odgovoru na pitanje u kog politicara imaju najmanje poverenja ispitanici su dali gotovo istovetne odgovore - oko 20 procenata gradjana ima najmanje poverenja u predsednika SRJ, zatim u Draskovica, Seselja i Djindjica.

Odgovarajuci na pitanja ko bi najbolje predstavljao Srbiju u svetu, oko 20 odsto gradjana opredelilo se za Lilica, a 16 odsto za Milana Panica. Vredi pomenuti da vise od 20 odsto ispitanika smatra da bi Panic najbolje rukovodio ekonomijom u Srbiji, dakle bolje od Lilica, Seselja, Draskovica i Djindjica. Odgovor da niko od raspolozivih politicara ne bi umeo da izadje na kraj sa nasim ekonomskim prilikama dalo je vise od 40 odsto ispitanih.

O. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /