Sreda, 17. septembar 1997.

SASTANAK PREDSTAVNIKA GRADSKE VLADE I SINDIKATA

Nema konkretnog dogovora o obustavi strajka

Skupstina grada je od prvog trenutka najave strajka organizovala pregovaracki tim, i insistirala da se pregovara sa svih sedam sindikata GSP, dok je samostalni sindikat odbio pregovore

Juce su se u Skupstini grada sastali predstavnici gradske vlade i svih sedam sindikata Gradskog saobracajnog preduzeca. Predstavnici Samostalnog sindikata koji su organizovali strajk u Gradskom saobracajnom preduzecu i Gradskoj cistoci na sastanak su stigli sa 45 minuta zakasnjenja. Izneli su glasno svoje stavove, odbili da odgovaraju na postavljena pitanja i nakon dvadesetak minuta, revoltirani optuzbama gradske vlade i drugih sindikata otisli sa sednice. Spasoje Krunic, predsednik Izvrsnog odbora Skupstine grada zakljucio je da ne bi trebalo ni razgovarati sa strajkackima dok ne ispostuju zakonske obaveze, odnosno dok na ulice Beograda ne izvezu 70 odsto vozila i tako obezbede minimum radnog procesa.

"Nemamo razumevanja za ovoliko kasnjenje", rekao je Krunic predstavnicima Samostalnog sindikata, medju kojima su bili Miomir Jaranovic, predsednik Sindikata zaposlenih u stambeno komunalnim delatnostima i Dobrica Savic, predsednik veca Samostalnog sindikata.

Savic je potom grohotnim glasom, kao da se nalazi na mitingu, izjavio da se na poziv Samostalnog sindikata gradska vlast nije odazvala.

"Odazvali ste se na pozive minornih sindikata i obezbedili ste haos u gradu. Povukli ste sva vozila sa ulica. Nemojte nas prisiljavati na svoje mere, necete uspeti. Nas je mnogo vise. Obaveza rukovodstva je da obezbedi minimum procesa rada", rekao je Savic gradskoj vladi.

Na pitanje da li je 70 odsto vozila izaslo da ulice grada, Savic je rekao "nema za nas postavljenih pitanja dok ne odgovorite da li uvazavate legitimno pravo radnika".

- Da je Samostalni sindikat radio onako kako treba, ne bi GSP imao sedam sindikata. Zasto se ne zalozite da se pusti 10 autobusa sa granicnog prelaza Kelebija. Pljackali ste sest godina Beogradjane zajedno sa bivsim gradskim vrhom, rekao je Dragoljub Stosic, predsednik Sindikata vozaca i dodao da niko nije tukao predstavnike Samostalnog sindikata, niti im je slao specijalne jedinice, kao sto je to bilo prethodne godine dok je SPS bio na vlasti. "Dobro znate sta ste uradili nama. Odlezao sam 11 dana u zatvoru, a vi ne", istakao je Stosic.

Miomir Jaranovic je izjavio da su lazne optuzbe upucene Samostalnom sindikatu zbog oruzanih napada na deponiju Vinca. Potom je optuzio Gorana Vesica, clana gradske vlade da je prethodnu noc zajedno sa 80 naoruzanih ljudi nasilno odblokirao deponiju.

"Ovo sto se sada desava ima samo u americkim filmovima. Zahvalan sam na vasim pokusajima da napravite haos. Nas poziv za pregovore i dalje stoji", zakljucio je Jaranovic, a potom pokupio svoje stvari i zajedno sa svojim saradnicima napustio sastanak.

- Skupstina grada je od prvog trenutka najave strajka organizovala pregovaracki tim. Insistirali smo da razgovori budu sveobuhvatni i da se vode sa svih sedam sindikata GSP, jer ne pravimo razliku medju njima - rekao je Ljuba Andjelkovic, potpredsednik gradske vlade.

Prema recima Dragana Covica, clana Izvrsnog odbora, na poziv su se odazvali svi sindikati sem Samostalnog. "Rekli su da imaju potrebu s nama odvojeno razgovarati bez prisustva ostalih radnika. Pristali smo i na to da se sastanak odrzi u prostorijama Samostalnog sindikata, da bi oni u medjuvremenu prisilno obustavili rad u dva komunalna preduzeca", istakao je Covic.

Prema recima Covica juce je postignut sporazum sa sest sindikata koji su pregovarali sa gradskom vladom. Dogovoreno je da se danas isplate zarade povecane za 10 odsto. Rokovi isplate akontacija bice od prvog do petog, a preostalog dela do 15. dana u mesecu. Preduzete su aktivnosti oko deblokiranja racuna GSP. Isporuka HTZ opreme pocece od prvog oktobra.

"Gradska vlada mesecima pokusava stupiti u kontakt sa republickom vladom. Osim kafe i soka nista nismo dobili tim pregovorima. Cilj je da se stvori utisak kod gradjana da ova vlada ne moze obavljati svoj posao. Rekli smo na pocetku da gradskom budzetu nedostaje milijarda dinara. Javno komunalna preduzeca trose vise nego sto bi maksimalna racionalnost dozvoljavala. Da bi ta preduzeca funkcionisala trpece prosveta, kultura...", kaze Aleksandar Milutinovic, potpredsednik gradske vlade.

T.Pekic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /