Sreda, 17. septembar 1997.

SPECIJALCI SUP BEOGRAD PODNELI KRIVICNE PRIJAVE PROTIV DVOJE DIREKTORA I JEDNOG CARINIKA

Prevarili drzavu za 1,26 miliona dinara

Umesto przene kafe na sleper utovareno 8,5 tona - przenog jecma

Beogradska policija otkrila je i resila vise krivicnih dela iz oblasti privrednog kriminala, falsifikovanja i razbojnistava, saopstili su novinarima na jucerasnjoj konferenciji za stampu Sasa Bovan, savetnik republickog ministra policije, Milenko Ercic, sef kriminalisticke policije Beograda i Bogoljub Lazic, pomocnik gradskog sekretara.

Pripadnici specijalizovane sluzbe SUP Beograd podneli su krivicne prijave protiv Nemanje Arnauta, vlasnika PP "Radena" iz Beograda, Svetlane Rodic, direktora spediterskog preduzeca "Kan", zbog sumnje da su utajili porez, i protiv Dragana Dzajica, carinika Carinarnice Beograd, zbog sumnje da je zloupotrebio sluzbeni polozaj. Kako je saopstio pukovnik Lazic, Arnaut je u februaru ove godine uvezao 75.401 kilograma sirove kafe u vrednosti od 226. 203 dolara, uz obrazlozenje da posle przenja ima nameru da je izveze iz zemlje da bi izbegao placanje carina, akciza i poreza na promet. Medjutim, rekao je Lazic, Arnaut je kafu prodao bez evidentiranja "na crno" i tako izbegao placanje svojih obaveza u iznosu od 1.260.000 dinara. Da bi prikrio krivicno delo i kod carinskih organa razduzio jedan deo kafe koji je prodao na crno, Arnaut je, tvrde u SUP-u, prijavio izvoz przene kafe u kolicini od 12.538 kilograma, a u kamion koji je trebalo da uveze kafu, utovareno je oko osam i po hiljada kilograma przenog jecma, uz pomoc Svetlane Rodic koja je sacinila dva kompleta medjunarodnih tovarnih listova, koje je, navodno, overio carinik Dzajic.

Lazne marke

Pukovnik Milenko Ercic pokazao je novinarima svezanj falsifikovanih novcanica u apoenima od 100 maraka koje su, kako je rekao, kolor fotokopije osrednjeg kvaliteta i kada se malo zaprljaju - mogu se prodavati na ulici skoro nesmetano. Falsifikati imaju cak i "zlatnu nit" ali bez upisanih slova DM.

Te "devize" je Valjevac Miroslav Mikalacki (43) nabavio iz Beca plativsi 20.000 maraka 25 posto jeftinije od nominalne vrednosti. Od te sume 25 novcanica je prodao za 30 posto manje od nominalne vrednosti Vladanu Vitorovicu iz sela Partizani koji je zajedno sa Draganom Stanojevicem iz sela Medosevac novac rasturao po Lazarevcu i okolnim mestima, kupujuci robu.

Goran Kostadinovic (33) iz Beograda osumnjicen je za veci broj prevara i razbojnistava. On je obicno taksi vozilima dolazio u blizinu butika koji je hteo da opljacka i pritom, kako se sumnja, taksistu molio da priceka dok obavi posao. Tada je uz oruzanu pretnju upadao u butik, otimao novac i robu, a potom - odlazio taksijem. Na slican nacin otimao je novac i dilerima deviza kod hotela "Slavija" i Kalenic pijace.

Protiv Miodraga Milovanovica, referenta za upravne poslove JKP "Pogrebne usluge" podneta je prijava zbog falsifikovanja sluzbene isprave i zloupotrebe polozaja. Sumnja se da je on sacinjavajuci falsifikovana ostavinska resenja i sudske presude o prenosu prava na korisdjenje grobnih mesta zakljucivao ugovore o zakupu grobnih mesta ostetivpi svoje preduzece za 237.027.dinara.

Sasa Karalic i Ivan Jolic iz Krusevca su u toku avgusta na pripremljenim blanko obrascima za izradu cekova, na svom laserskom stampacu u prostorijama PP "Saluso" (vlasnik je Jolic) napravili veci broj laznih inogotovinskih cekova sa oznakama nepostojece banke FSD sa sedistem u Delavari (SAD). Cekovi su imali upisano ime Sasa Karalic Kolbi. U nameri da unovci cekove Karalic je uz pomoc Jolica ostetio JU i Komercijalnu banku za 41. 265 olara.

Zbog sumnje da su izvrsili krivicno delo prevare, protiv Vlade Vesovica iz Danilovgrada, Gordane Bjekovic iz Novog Sada i Slobodana Mijovica iz Budve podnete su krivicne prijave.

Postoji osnovana sumnja da su oni tokom ove i prosle godine sa dokumentacijom preduzeca "Agrovem" i "MT Agro trejd" izdavali nenaplative akceptne naloge vecem broju preduzeca u Beogradu i unutrasnjosti, koja su im izdala robu u iznosu od 300.000 dinara.

Svi uhapseni predati su istraznom sudiji.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /