Sreda, 17. septembar 1997.

KONVENCIJA KOALICIJE "VOJVODINA"

"Tackom na pljacku" vratiti obraz Srbiji

Pred pristalicama u Novom Sadu govorili lideri koalicije "Vojvodina" Miodrag Isakov, Nenad Canak, Dragan Veselinov i Ratko Filipovic

Novi Sad. - Koalicija "Vojvodina" odrzala je sinoc u Novom Sadu predizbornu konvenciju pod sloganom "Tacku na pljacku". Pred vise stotina najvatrenijih pristalica okupljenih u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" govorili su lideri ove koalicije Miodrag Isakov, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak, predsednik Narodne seljacke stranke Dragan Veselinov i predsednik Reformske demokratske stranke Vojvodine Ratko Filipovic.

Predsednicki kandidat Miodrag Isakov je ponovio svoju poznatu devizu da ako je tacno da je Vojvodina lokomotiva razvoja Srbije, sto svi domaci politicari tvrde, onda bi trebalo da masinovodja bude Vojvodjanin. On je rekao da se slogan "Tacku na pljacku", pod kojim izlazi na izbore za predsednika Republike, ne odnosi samo na Vojvodinu, nego i na celu Srbiju.

- Tackom na pljacku vraticemo obraz Srbiji i uciniti da ona bude postovana u medjunarodnoj zajednici - objasnio je Isakov.

Koalicija - "Vojvodina" je, po njegovim recima, "sada jedina preostala demokratska opozicija u Srbiji". On smatra da je zato vazno da ona izadje na izbore i da njeni predstavnici udju u republicku sakupstinu. Opoziciju koja bojkotuje izbore optuzio je da propusta sansu da nacini odlucujuci korak posle proslogodisnje izborne pobede u velikim gradovima Srbije.

Nenad Canak je parolu "Tacku na pljacku" ilustrovao podatkom da je prosle godine iz Vojvodine u Srbiju odliveno pet milijardi i 500 miliona dinara, a od te sume pokrajinskom budzetu vraceno je samo 68 miliona dinara. I zato, porucio je on, pljacka mora da prestane, a prestace kada u Srbiji predsednik bude Isakov, a u Crnoj Gori Milo Djukanovic.

Canak je predsednickog kandidata levice Zorana Lilica opisao kao "lutka na navijanje" a radikala Vojislava Seselja kao coveka o kojem se sve zna samo ne i gde je rodjen. Za kandidata SPO Draskovica je rekao da "Vuk frizuru menja, al' Drazu nikako".

Ideja o autonomnoj Vojvodini je postala pravi pokret - ocenio je Canak i rekao da je najvaznije to sto se ljudi vise ne plase da se izjasnjavaju kao autonomasi i da pristupaju koaliciji "Vojvodina".

Dragan Veselinov je rekao da je "budjenje Vojvodine nateralo Beograd da se izjasni o njenom statusu". I izjasnio se protiv autonomne Vojvodine. Zato, porucio je Veselinov, ko izadje na izbore mora da bira: za Vojvodinu, ili za Beograd protiv Vojvodine.

- Mi trebamo saveznike, ali mi ne zelimo da nam neko iz Srbije pokloni autonomiju - objasnio je on.

Ratko Filipovic je Isakova nazvao "nasim Tonijem Blerom", a predstojece izbore je oznacio kao "izjasnjavanje Vojvodjana o autonomiji Vojvodine". On je odbio optuzbe da koalicija "Vojvodina" zagovara separatizam. "Mi samo ne dozvoljavamo da nas koce u razvoju", rekao je Filipovic.

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /