Sreda, 17. septembar 1997.

BALSA GOVEDARICA, PREDSEDNIK REPUBLICKE IZBORNE KOMISIJE

Broj glasackih listica odgovara broju biraca

Izvesnih slabosti bilo jedino povodom birackih spiskova, izjavio Govedarica, izrazivsi zadovoljstvo komisije izbornim aktivnostima

Beograd. - Predsednik Republicke izborne komisije Balsa Govedarica, na jucerasnjoj konferenciji za stampu u Narodnoj skupstini Srbije, izjavio je da je komisija zadovoljna izbornim aktivnostima i da je "izvesnih slabosti bilo jedino povodom birackih spiskova" jer su, po isteku roka za uvid u njih, stizale naknadne primedbe.

Govedarica je objasnio da su biracki spiskovi sada kod izbornih komisija i da se bez sudskih odluka u njima vise ne mogu vrsiti promene.

Povodom primedaba da su moguce manipulacije sa brojem glasackih listica, Govedarica je rekao da broj glasackih listica odgovara broju biraca upisanih u biracke spiskove plus rezervni broj od 0,5 posto.

"Broj glasackih listica podleze kontroli svih politickih stranaka i svih ucesnika u izbornom procesu. Stranke imaju pravo da kontrolisu stampanje, pakovanje i otpremanje galasackih listica", rekao je predsednik Republicke izborne komisije.

Predsednicki kandidati dele 788.000 dinara

Upitan koliko je sredstava uplaceno za kampanju predsednickih kandidata, Nebojsa Rodic je rekao da se, prema Zakonu o finasiranju politickih stranaka, suma od 788.000 dinara ravnopravno deli na sve predsednicke kandidate kojima je kandidatura potvrdjena

Na pitanje da li su Republickoj komisiji stizale i neke druge zalbe, Govedarica je rekao da je bilo primedaba u vezi sa postupkom proglasenja izbornih lista. U vecini slucajeva, kako je rekao, prihvacene su odluke komisije, u jednom slucaju je doslo do ponistenja i promene u izbornoj listi, a nekoliko slucajeva se nalazi pred Vrhovnim sudom. Govedarica RIK nije precizirao o kojim slucajevima je rec.

"Izborne aktivnosti, po nasem pozivu, posmatraju predstavnici stranih drzava i medjunarodnih organizacija. U nasoj Republici sada je prisutno 37, a najavljeno je da ce na sam dan izbora biti prisutno oko 180 posmatraca iz OEBS-a, odnosno, ukupno oko 250 posmatraca koji ce predstavljati strane drzave i medjunarodne organizacije", dodao je sekretar Republicke izborne komisije Nebojsa Rodic.

Na pitanje koliko je odstampano listica za nacionalne manjine, kao i koliki je broj registrovanih glasaca Albanaca, novinari nisu dobili precizan odgovor. Receno je da se glasacki listici stampaju po zakonu, u skladu sa brojem biraca, a da se Albanci nalaze u jedinstvenim birackim spiskovima po opstinama, a ne odvojeno po nacionalnom sastavu.

Sef Sluzbe informisanja Narodne skupstine Srbije Zoran Djumic obavestio je novinare da je za predstojece izbore do sada akreditovano 355 novinara i to 208 domacih i 147 stranih iz 24 drzave .

J. Kocijan

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /