Sreda, 17. septembar 1997.

ANALIZA FONDA ZA HUMANITARNO PRAVO O ZASTUPLJENOSTI PREDSEDNICKIH KANDIDATA I STRANAKA U MEDIJIMA

RTS i dalje precutkuje bojkot

Skoro 60 odsto lprostora prosvecenom izborima Drugi dnevnik drzavne televizije posvecuje Zoranu Lilicu i levici. U "Nasoj Borbi" i na Studiju B najzastupljeniji - Vuk Draskovic

Beograd. - Leva koalicija i predsednicki kandidat Zoran Lilic su izrazito favorizovani na RTS-u i u "Politici", dok se o bojkotu gledaoci obavestavaju samo tako sto se ovakav stav i stranke koje ga zastupaju napadaju kroz priloge o drugim strankama. Studio B 60,59 odsto prostora posvecenog izborima daje antiizbornom bloku, "Nasa Borba" 43,88 odsto, a najzastupljeniji predsednicki kandidat u ova dva medija je Vuk Draskovic.

"Blic" daje 44,26 odsto stranackog prostora bojkotu.

Ove podatke saopstio je Fond za humanitarno pravo kao rezultat analize rada pomenutih medija za period od 5. do 11. septembra (kao cetvrta sedmica koja je za redom analizirana). Konstatovano je i kako za razliku od ranijih kampanja u ovoj postoji "kljucna razlika" jer drzavna televizija ne praktikuje urednicke komentare (sem za prilike u Crnoj Gori), ali navijanje nadopunjuje pristrasnoscu u prilozima van dogovorenog vremenaza predstavljanje stranaka i obilnom promocijom funkcionera koji su i kandidati levice (prvi deo Dnevnika)

Levica i Lilic zastupljeni su u Dnevniku 2 sa 58,40 odsto ukupnog vremena posvecenog izbornim aktivnostima, Srpski pokret obnove i predsednicki kandidat Vuk Draskovic sa 16,33 odsto a Srpska radikalna stranka i Vojislav Seselj 10,68 odsto (slicno je i sa Trecim dnevnikom RTS).

Analiza je pokazala i da Studio B ima "svoje favorite" - jer "kada se posmatraju zajedno prilozi o strankama i predsednickim kandidatima, pokazuje se da ova stanica favorizuje Vuka Draskovica i SPO. (Prilozi o SPO trajali su ukupno 418 sekundi a o levoj koaliciji 213, dok je Draskovic zastupljen sa 47,81 odsto izbornog vremena, a Lilic sa 33,35 odsto). Prema vremenu koje je pripalo SRS "ova stranka ima tretman beznacajnog ucesnika na izborima".

Julov spot podstice mrznju

Prema recima Natase Kandic, spot Jugoslovenske levice u kojem se govor,i o zastavama podstice mrznju i trebalo bi ga zabraniti pa bi Nadzorni odbor trebalo da reaguje. Navela je i da Fond redovno podnosi analize i tom odboru ali da do sada nije bilo odgovora.

Ona je zakljucila da se ne moze reci da medijski uslovi obezbedjuju fer uslove za izbore, pri cemu je precizirala da drzavna tlevizija ne sme da bude pristrasna.

Fond navodi da se na drzavnoj televiziji koalicija levice tretira po broju i trajanju priloga kao da je rec o tri odvojena ucesnika na izborima iako po sporazumu treba da ima tretman kao da je jedan ucesnik. Osim takvog "prekomernog izvestavanja", gotovo da nema priloga o unutrasnjoj politici u kojem se ne pojavljuje jedan ili vise predstavnika drzave, kandidata leve koalicije. Istovremeno "nije bilo nijednog priloga o aktivnostima organa lokalne samouprave svecarskog karaktera u gradovima u kojima vlast drzi opozicija".

Fond je u analizi naveo i broj priloga koji su analizirani listovi dali strankama i predsednickim kandidatima. "Nasa Borba" je imala sledeci zbir naslova o strankama - antiizborni blok 43, leva koalicija 25, SPO devet, SRS cetiri, koalicija "Vojvodina" dva. Od predsednickih kandidata najzastupljeniji u ovom listu je Vuk Draskovic i to u deset clanaka, Lilic je dobio osam, Covic cetiri, Seselj dva kao i Sulejman Ugljanin, dok su u po jednom clanku Mile Isakov i Milan Paroski.

U "Politici" su stranke leve koalicije zastupljene u 126 priloga, SPO u 16, SRS sedam, antiizborni blok sa tri priloga, koalicija "Vojvodina" je u jednom, Lilic u 18, Draskovic i Seselj u sedam priloga. Fond napominje da u "Politici" kao ni na RTS nema priloga u kojem o bojkotu govore stranke koje se za njega zalazu. U "Blicu" je u "urednickom prostoru" bio 21 prilog o antiizbornom bloku, o levoj koaliciji 11, SPO cetiri, o SRS i koaliciji "Vojvodina" nije bilo priloga, dok je o Lilicu i Draskovicu bilo po sedam priloga, Seselju pet i Covicu tri.

Pohvala komentarima "Nase borbe"

Direktor Fonda za fumanitarno pravo Natasa Kandic je rekla da u "Nasoj borbi" ima komentara, ali da oni nisu radjeni ideoloski vec na cinjenicama i da predstavljaju "objektivno sagledavanje realnosti". Kako je objasnila, suprotne su emisije drzavne televizije u kojima je Srbija zemlja blagostanja i gradilista.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /