Sreda, 17. septembar 1997.

JAKE POLICIJSKE SNAGE INTERVENISALE SINOC NA MITINGU ZORANA LILICA

"Sacuvacemo Srbiju od unutrasnjeg neprijatelja"

Prvo su momci u crnim jaknama grubo intervenisali na zvizduke i dobacivanja, a potom je trostruki kordon policije potisnuo pristalice opozicije

Nis. -Sada kazemo ovima koji se ne slazu sa nama da ce morati da postuju legitimitet nase pobede na predstojecim izborima. Sada im kazemo da ce morati da postuju Socijalisticku partiju Srbije, uzviknuo je predsednicki kandidat leve koalIcije Zoran Lilic na sinocnom mitingu u centru Nisa na kojem su intervenisali jaki kordoni policije, kako bi razdvojili pristalice levice od pristalica opozicije.

Od samog pocetka mitinga nekoliko desetina mladica obucenih u crne kozne jakne, medju kojima su pojedini novinari prepoznali clanove kik boks kluba "Justicija", koji je obezbedjivao niske socijaliste na proslogodisnjim izborima, fizicki su nasrtali na gradjane koji su zvizdali ili dobacivali. Njihove visestruke i prilicno grube fizicke intervencije zapocele su kada je jedan gradjanin koji je stajao medju pristalicama leve koalicije uzviknuo: "Ua".

Napade momaka u crnim jaknama koji su kontrolisali siroku Vozdovu ulicu na Trgu oslobodjenja u Nisu, koja je odvajala pristalice levice od pristalica opozicije, kanalisao je i kontrolisao nacelnik milicije niskog SUP Jova Milic. Na Trgu je najpre zapazen veci broj pripadnika policije u civilu, medju kojima i nacelnik niskog SUP Radisav Gvozdenovic, da bi ih nesto kasnije zamenili jaki kordoni od vise stotina policajaca pod punom opremom za hitne intervencije.

U jednom trenutku trostruki kordon policije, opremljen slemovima, stitovima i suzavcima, poceo je da potiskuje vise od hiljadu pristalica opozicije sa Trga oslobodjenja prema Sindjelicevom trgu. Gradjani su pred prvi nalet policijskih snaga seli na ulicu, ali su, posto policija nije pokazivala nameru da ih bije, ustali i prihvatili potiskivanje sa Trga. Pri tom su bacali novcice i sitne predmete na policiju uz bucna dobacivanja i skandiranje. "Is Slobo is, ne damo Nis", "Lilicu pederu".

Za to vreme Lilic je porucio da su socijalisti na celu sa Slobodanom Milosevicem uspeli da sacuvaju Srbiju od spoljnog neprijatelja, a da ce uspeti da je sacuvaju i od "unutrasnjeg neprijatelja koji misli da moze da rovari, jer Srbija nema cenu". On je pozvao one koji "piste i zvizde" da "bace te alatke i prihvate se rada, a da ce ih socijalisti prihvatiti, jer "svako ima pravo da pogresi".

"Ja sam do sada obisao 54 grada u Srbiji. Oni su sve nervozniji, a imaju i razloga. Mi cemo ponovo pobediti. Evo sad cemo im i mahnuti, neka uce od nas, imaju sta. Nis ce sigurno biti ponovo nosilac razvoja, rada i postenja u ovoj zemlji. Politika SPS koju je vodio predsednik Slobodan Milosevic je danas trijumfovala", rekao je Lilic i bio propracen skandiranjima vise hiljada pristalica leve koalicije: "Srbija, Srbija", "Pobeda, pobeda" i "Lopovi, lopovi".

Lilic je porucio da da nije tacno da Evropa nece da saradjuje sa Srbijom dok je u njoj levica na vlasti. Prema njegovim recima, prosle godine je u Srbiju investirano iz sveta 1,9 milijardi DEM, a razmena sa EU je porasla za 53 odsto u odnosu na prethodnu godinu."Mozda nas mnogi ne vole, ali nas postuju.Ove druge niti vole niti postuju, ali znaju da ce preko njih lakse doci do Srbije", ocenio je Lilic i zakljucio kako skracenica SPS znaci: "Sigurno pobedjuje Srbija" i "Srbiju pamet spasava".

Po zavrsenom govoru kordoni policije, koji su se tada nasli sa obe strane Trga oslobodjenja, rasterali su gradjane iz strogog prema sirem centru. Ocevici tvrde da su specijalci cak sisli i u podzemni prolaz koji se prostire ispod Trga oslobodjenja i cak i odatle gradjane upucivali prema sirem centru. U trenutku slanja ovog izvestaja jos nije poznato da li je prilikom intervencije policije, ili momaka u koznim jaknama, neko od pristalica opozicije ili gradjana ozbiljnije povredjen, ali neke procene govore da povredjenih ima.

Parole

Pristalice leve koalicije nosile su parole: "Za Srbiju", "Srbijo, volimo te","Zorane, mi smo za tebe","Reforme 97-Srbija u pokretu", slike Slobodana Milosevica i Zorana Lilica, zastave SPS, jugoslovensku zastavu sa petokrakom i crvenu zastavu na kojoj je pored srpa i cekica pisalo: "Proleteri svih zemalja ujedinite se" i "Jugoslovenski komunisti".

Pristalice opozicije skandirali su (uz vec pomenuti slogan "Is Slobo is, ne damo ti Nis") "Lilicu pederu", "Bando crvena", "Ustanite Nislije", "Ubice, ubice", "Prodane duse", "Ajmo, ajde svi u napad", "Svi, svi", "Vuce,Vuce". Zacula se i pesma: "Od Topole, od Topole, pa do Ravne gore...".

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /