Cetvrtak, 18. septembar 1997.

REAGOVANJA POLITICKIH STRANAKA NAKON MITINGA LEVE KOALICIJE U NISU

Teror politicke policije

Miting leve koalicije i incidente na njemu osudili lideri opozicionih stranaka, dok predsednik niskih socijalista Zivota Zivkovic tvrdi da je posle mitinga jos vise porastao ugled socijalista medju Nislijama

Nis. - Miting predsednickog kandidata jedinstevne liste SPS-JUL- ND-Slobodan Milosevic Zorana Lilica je pokazao da je SPS najjaca i najbrojnija politicka snaga u gradu. Nama je posle mitinga jos vise porastao ugled medju Nislijama", ocenio je preksinocni miting leve koalicije u Nisu predsednik niskih socijalista Zivota Zivkovic.

Prema njegovim recima ometanje mitinga je ruzna slika koja nanosi veliku stetu Nisu. "Imali smo obecanja rukovodstva SPO u gradu i gradskih funkcionera da nece biti ometanja ali se to pokazalo neistinom. U ometanju mitinga ucstvovali su odbornici Skupstine grada i rukovostva partija koje cine lokalnu vlast. Clanovi ovih stranaka bi morali da razmisle ko ih i kuda vodi", rekao je Zivkovic.

On je novinarima pokazao metalne srafove koji su pronadjeni kod gradjana koji su demonstrirali protiv mitinga leve koalicije. "Tragicno je doci na miting sa arsenalom ovakvih stvari. To nisu jaja to su sredstva za ubijanje", rekao je Zivkovic.

Medjunarodna bruka

"Vise ucesnika medjunarodnog simpozijuma o mikroelektornici koji se odrzava na niskom Elektronskom fakultetu bili su maltertirani od strane pripadnika MUP u civilu", rekao je predsednik niskog SPO Ninoslav Stojadinovic.

On je dodao da su ucesnici simpozijuma iz 38 zemalja sveta bili cak upozoravani sa recepcije hotela "Ambasador" gde su smesteni da zatvore prozore na svojim hotelskim sobama kada su pokusali da vide sta se dogadja na centralnom gradskom trgu.

Prema njegovim recima obezbedjenje na prekjucerasnjem mitingu su cinili mladi socijalisti koji "nisu imali kozne jakne vec su bili obicno obuceni". "Mi smo zatrazili i od MUP obezbedjenje mitinga. Po nasim saznanjima nije bilo povredjenih", rekao je sef niskih socijalista i prvi na listi u niskoj izbornoj jedinici.

"Sinoc je u Nisu divljala policija koja je u tom trenutku postala teroristicka organizacija. Odgovorno tvrdim da je policija teroristicka organizacija jer je dozvolila da u grad dodje oko 150 do 200 mladica u koznim jaknama koji su prebijali gradjane", rekao je Zivota Milosavljevic, potpredsednik Skupstine grada (SPO).

On je na konferenciji za novinare niskog SPO rekao da je prisustvovao mitingu leve koalicije ne kao clan SPO vec kao funkcioner Skupstine grada, u nameri da spreci incidente, medjutim bio je "na najgrublji nacin" sprecen u tome od strane pripadnika MUP.

Miodrag Lazic potpredsednik Izvrsnog odbora Skupstine grada je rekao da je Nis preksinoc bio okupiran grad. "Nis je bio okupiran a lokalna samouprava blokirana. U Nisu je na ulicama u vreme mitinga bila politicka policija", rekao je Lazic i dodao da se na Trg oslobodjenja u vreme mitinga pojavio tek kada su poceli da pristizu specijalci.

Miting leve koalicije i incidente na njemu juce je osudio i niski odbor Demokratske stranke koji je istakao da predizborna kampanja SPS pokazuje teznju da se izazovu nemiri i konflikti kako bi se demonstrirala sila.

"Gradjani koji su protestovali protiv mitinga leve koalicije bili su suoceni sa grubom upotrebom sile od strane organa reda koji su dovezeni sa strane. Njima je malo sto sa sobom voze desetak autobusa svojih pristalica vec pored njih u ne manjem broju idu i autobusi specijalaca", rekao je predsednik niskih demokrata Aleksandar Krstic.

Gradonacelnik Nisa Zoran Zivkovic juce je saopstio da je "nasilje na ulicama Nisa kada su neidentifikovane grupe specijalaca u civilu nasrnule i pretukle gradjane koji su mirno protestovali podseca na scene vidjene po gradovima Latinske Amerike u zemljama klasicne diktature".

"Jucerasnji nemili dogadjaji uklapaju se u dosadasnju kampanju destabilizacije grada i sikaniranja gradjana Nisa od strane socijalista i republickih organa", navodi Zivkovic.

Prema informciji iz informativne sluzbe niskog SUP, 13 osoba je privedeno u toku mitinga zbog narusavanja javnog reda i mira. "Oni su ometali odvijanje javnog skupa. Nakon mitinga nije bilo privodjenja i svi privedeni su posle informativnog razgovora pusteni kucama", saopsteno je juce u informativnoj sluzbi niskog SUP uz pojasnjenje da oni nemaju evidenciju eventulano povredjenih osoba na mitingu.

Z. Kosanovic.

"Dezinfekcija Trga oslobodjenja"

Nis. - Nekoliko stotina gradjana Nisa okupilo se juce na Trgu oslobodjenja kako bi propratilo akciju lokalnog Kluba Demokratske omladine "Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija Trga oslobodjenja" posle preksinicnog mitinga leve koalicije na kojom je govorio Zoran Lilic.

"Cistimo trg zbog onih koji su ovde organizovali miting jer su uprljali ime Srbije u citavom svetu. Ovo je pocetak akcije ciscenja djubreta u Srbiji koja ce se nastaviti sve dok Srbija ne bude potpuno cista, bez smrada koji iza sebe sire socijalisti", rekao je novinarima Zoran Mladenovic, sekretar Gradskog odbora DS i clan Kluba DO.

Nekoliko desetina "cistaca", od kojih su neki imali gas maske, a vecina metle, kofe i deterdzent, uzvikivalo je: "Uh, al smrdi" ili "Uh, al smrde ovi komunisti", ili "Usmrdese nam Srbiju". Vodu za ciscenje uzimali su iz obliznje fontane, koja je slovila za "jedan od graditeljskih uspeha" niskih socijalista, dok su vrsili lokalnu vlast.

Dok je trajala akcija sa vrha hotela "Ambasador" baceno je vise stotina letaka sa porukama: "Stop tiraniji" i "Dosta je bilo Milosevicevog samovlasca", koje je potpisao Studentski klub Srbije.

Z. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /