Cetvrtak, 18. septembar 1997.

AMERICKA REAGOVANJA NA FROVIKOVU ODLUKU O ODBACIVANJU RESENJA APELACIONE IZBORNE POTKOMISIJE O PONISTAVANJU IZBORA NA PALAMA

Bezbednsot posmatraca vaznija od izbornih propisa

"Fin Linghjem, 56, sudija ekspert za medjunarodno pravo, izjavio je da je razocaran odlukom Roberta Frovika i da razmislja o svojoj ostavci na mesto predsednika Apelacione potkomisije. On je izjavio da Frovikova odluka ugrozava autoritet njeogve potkomisije, upotrebljavajuci njenu odluku kao adut u daljem preganjanju sa srpskom stranom" - navodi jucerasnji "Vasington post"

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

"Najvaznije da ne bude guzve", "Amerikanac ponistio nalog o ponistavanju srpske izborne liste", "Nov ustupak militantnim Srbima".... Ovo su citati pojedinih naslova u jucerasnjim americkim listovima, koji su se dosad (do trenutka ovog javljanja, sreda u podne po lokalnom vremenu) jedini izjasnili o kontroverznoj odluci sefa misiej Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Roberta Frovika da preinaci odluku Apelacione izborne potkomisije, koja je ponistila izborne pobede Srpske demokratske stranke u Opstini Pale.

Prema medijskim informacijama, Frovik je tu odluku doneo posle konsultacija sa Vasingtonom, sa obrazlozenjem da bi ponistavanje izbornih rezultata na Palama (zbog koriscenja u predizbornoj kampanji poruka i plakata sa likom optuzenog ratnog zlocina Radovana Karadzica) ne samo izazvalo teskoce u sprovodjenju izbornih rezultata, vec bi i neposredno ugrozilo bezbednost preostalih medjunarodnih posmatraca sirom Republike Srpske (racuna se da ih je tu oko 850).

"U pitanju je bilo 50 kandidata SDS za lokalne funkcije na Palama, grada u kome Karadzic ima svoju bazu. Mada zvanicni rezultti jos nisu poznati, pobeda tih kandidata prakticno je sigurna, sto znaci da je sudija, koji predvodi Apelacionu potkomisiju OEBS, prakticno uskratio SDS tu vaznu pboedu, dok im je Frovik to, prakticno, vratio" - navodi se tim povodom u jucerasnjem izvestaju "Vasington posta" iz Sarajeva, uz konstataciju da je i ovaj slucaj sa (ne)ponistavanjem paljanskih izbora potvrdio koliko su ozbiljne dileme Zapada u poslovanju sa nacionalistima medju bosanskim Srbima, koji "uprkos sve jacem medjunarodnom pritisku ostaju privzeni svom doskorasnjem vodji Radovanu Karadzicu, optuzenom za genocid i ratne zlocine, koji je prosle godine nateran da se povuce sa polozaja predsednika, ali je zadrzao znacajan uticaj u RS".

Prema "Postovoj" informaciji, predsednik Apelacione potkomisije OEBS, norveski sudija Fin Linghjem konstatovao je u zvanicnom izvestaju da je SDS prekrsila izborna pravila propagirajuci Karadzica tokom izborne kampanje svojih kandidata na Palama. U intervjuu za vasingtonski list, sudija Lingjem pomenuo je brojne dokaze za svoju optuzbu da je Karadzic "uprkos optuzbama za genocid i najstrasnije ratne zlocine, ostao glavna poiticka snaga u SDS", napominjuci da je on bio spreman da saceka 48 sati sa objavljivanjem odluke o ponistavnju lokalnih izbora na Palama, ali da je ta informacija procurila u javnost vec u ponedeljak popodne, posle cega je doslo do Frovikove intervencije (u svojstvu sefa misije OEBS za BiH) kojom se ta odluka stavlja van snage.

"Fin Linghjem, 56, sudija ekspert za medjunarodno pravo, izjavio je da je razocaran odlukom Roberta Frovika i da razmislja o svojoj ostavci na mesto predsednika Apelacione potkomisije. On je izjavio da Frovikova odluka ugrozava autoritet njeogve potkomisije, upotrebljavajuci njenu odluku kao adut u daljem preganjanju sa srpskom stranom" - navodi jucerasnji "Vasington post", prenoseci u nastavku reagovanje Roberta Frovika na ovu najnoviju paljansku guzvu u vidu objasnjenja da je bezbednsot medjunarodnih posmatraca predstavljala "operativni imperativ" proteklih lokalnih izbora, uz propratnu konstataciju da bi prihvatanje odluke Apelacione komisije o ponistavanju izbornih rezultata na Palama "umanjilo integritet ovih lokalnih izbora, koje je medjunarodna zajednica nastojala da ucini demokratskim, koliko god je to bilo moguce".

U Vasingtonu se saznaje da su povodom ove Frovikove odluke americkoj administraciji vec stigli ostri protesti iz Sarajeva, kao i od pojedinih zapadnih saveznika.

Amerika je na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini imalo preko 400 svojih posmatraca, od kojih je oko 200 bilo rasporedjeno u RS. Od 19 medjunarodnih posmatraca izbora za opstinske vlasti na Palama, cak njih 17 bili su Amerikanci.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /