Cetvrtak, 18. septembar 1997.

BUJANOVACKA PREDIZBORNA SCENA

JUL i SPS u "ratu plakatima"

Uoci predsednickih i parlamentarnih izbora u Srbiji, u visenacionalnom Bujanovcu atmosfera je potpune ravnodusnosti gadjana. Bar se takav utisak stice prema svemu onome sto se (ne) dogadja. Nema one, pre ranijih izbora uocene euforicne groznice manifestovane kroz ostrascene govore stranackih prvaka, obecanja do neba na skupovima gradjana po mesnim zajednicama, tribinama...

Da grad nije oblepljen stranackim plakatima ne bi se ni osetio predizborni stimung. Za zalepljene su svuda, ruzno i neukusno: na fasadama zgrada, stubovima, izlozima prodavnica, kioscima... Vuk Draskovic i Vojislav Seselj "pozivaju" svoje birace sa bezbedne visine zgrada (da ih neko levo orijentisan ne poskida), dok su plakate povlascene leve koalicije zasticenije i njima je mesto pronadjeno u unutrasnjosti izloga ovdasnjih prodavnica.

No, i pored toga doslo je do malog "rata" plakatima izmedju ovdasnjih "sestrinskih" partija JUL-a, SPS-a koji vec duze vremena saradjuju "na daljinu" (preko beogradskih centrala).Ovakvo ponasanje socijalista mnogi vide u njihovoj uvredjenosti i potcenjenosti od strane JUL-a ciji je kandidat Vesna Stojanovic, sekretar SO, "upala" na zajednicku poslanicku listu leve koalicje umesto ocekivanog Predraga Mitica, predsednika mladih socijalista Bujanovca. Na taj nacin, smatraju socijalisti, njima je stavljeno do znanja da na bujanvoackoj politickoj sceni dobijaju marginalnu ulogu. Zbog svega toga moguce je, saznajemo u krugovima bliskim SPS-u, da ce na predstojecim izborima socijalisti glasati za zajednickog predsednickog kandidata (Lilica), ali za poslanicku listu - "videce!"

Presevsko-bujanovacka koalicija PDD-DPA izlazi sa zajednickom poslanickom listom ciji je nosilac Ramadan Ahemti iz Velikog Trnovca, profesor albanskog jezika u penziji, inace clan Izvrsnog odbora SO. Mnoge prognoze idu u pravcu da ce Ahmeti dobiti dovoljan broj glasova svojih sunarodnika i da ce obezbediti mesto poslanika u Izbornoj jedinici 26 - Vranje.

Velike sanse da ce sadrzati poslanicko mesto daju se i aktuelnom poslaniku Jovici Stojmenovicu, nosiocu liste SRS dok vise nego skromne izglede da uspe ima Svetislav Velickovic, profesor matematike, predsednik OO SPO, kome to mesto i poslanicku kandidaturu osporavaju cak i neki "pobunjeni" clanovi Opstinskog odbora.

Kostunicine demokrate nude bojkot kao izbor, a nece biti nikakvo cudo ako takav nacin izaberu i oni koji nisu njihove pristalice. Da ipak, ni "izbori nisu vise ono sto su bili" pokazuje i slucaj lokalne Radio stanice "Srpski venac". I ako je odlukm Upravnog odbora obezbedjen slobodan termin svim politickim strankama (svakim radnim danom od 17 do 18 casova) da se predstave biracima pod istim uslovima (400 dinara) do sada su tu mogucnost iskoristili samo radikali (dva puta - toma Nikolic i Vojislav Seselj) i kandidat grupe gradjana dr Mile Stojanovic.

Z. Matic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /