Cetvrtak, 18. septembar 1997.

INTERVJU: MILE ISAKOV, PREDSEDNICKI KANDIDAT KOALICIJE "VOJVODINA"

Cinovnik najviseg ranga

Nijednom coveku, ma koliko pametan bio, ne bih sudbinu drzave i naroda stavio u ruke. Parlament mesto gde treba da se donose sve odluke. Srbija i Crna Gora treba da budu potpuno ravnopravne.

Nema tu, medju ovim postojecim kandidatima, nijednog obicnog, normalnog coveka, koji bi taj posao radio cestito i vredno, odgovorno, najbolje sto moze. Kada kazem normalnog, ne zelim nikog da vedjam, nego prosto konstatujem da su vecina ovih drugih koji hoce da budu predsednici ili za to pripremani od svoje partije, ne da bitaj posao radili, vec da bi to - bili. Jer tako nekome odgovara. A i njima se dopada. Ili su, kako se obicno kaze, "kadrovi", ili harizmate. Umisljene ili prave. Svejedno. Ja nisam ni jedno ni drugo. Niti me je neko pripremio i gurao, niti umisljam da sam taj koji to treba da bude, da ima misiju.

Ovakav odgovor nudi Mile Isakov, predsednicki kandidat Koalicije "Vojvodina" na upitanost zasto misli da je bas on "ravi" covek za to mesto. Posle se vec, samo po sebi namece pitanje: misli li da treba da ostanu postojeca ustavna ovlascenja predsednika Srbije?

- Mislim da za to nema potrebe i da nije ni primereno vremenu da predsednik vlada Srbijom. To, uostalom, vise niko u svetu ne radi, cak ni preostali kraljevi. Sa druge strane, preterano pateticno i udvoricki mi zvuce i izjave u stilu "ja sam tu da sluzim narodu", da budem "narodni sluga".

Perdsednik Republike je, prosto, jedan sluzbenik drzave, cinovnik, mada najviseg ranga, ali ipak samo jedan od zaposlenih u drzavnoj sluzbi, cije radno mesto treba da ima precizan opis radnih zadataka, pre i vise nego - ovlasecenja. U tom smislu ja tu ulogu i taj posao shvatam kao i svaki drugi vazan i odgovoran posao, ali nikako odlucujuci za sudbinu drzave i naroda. Nikome, nijednom coveku, ma koliko pametan bio, ne bih sudbinu drzave i naroda stavio u ruke. Kada je vec biran i izabran od gradjana, bas na to najvaznije mesto, svakako treba da ima velikog uticaja, ali nikako odlucujuceg. Ipak, vise ociju vise vidi i vise glava bolje misli.

Zato ja mislim da je parlament mestogdetreba da se donose sve odluke i da parlament treba da bude taj najvisi organ vlasti.Tako i posao predsednika vidim najvise u stvaranju uslova da parlament sto bolje radi, sto znaci da bi on trebalo da prevazilazi i resava se razlike i eventualne sukobe medju partijama i stvara uslove za optimalnu demokratsku atmosferu u zemlji, pa i parlamentu. I, naravno, da se stara da odluke koje se tu donesu budu sprovedene i da budu postovane od svih ucesnika u vlasti, zakonodavnoj, sudskoj, izvrsnoj.

Postoji misljenje i da vlast "stanuje" tamo gde je upravo - Slobodan Milosevic. Donedavno je to bilo na mestu predsednika Srbije, se dok se nije "reselio" na mesto jugoslovenskog predsednika. Kako Vi, inace, vidite odnos funkcije predsednika Srbije i Jugoslavije, hoce li prvi biti u senci?

- Odnos predsednika Srbije i Jugoslavije je jedno, a drugo je odnos izmedju federalnih drzava i savezne drzave. Ovo kako je do sada bilo ocigledno nije valjalo, jer prosto nije logicno da predsednik jedne od dve republike predstavlja celu federaciju i odlucuje o svemu sto se tice savezne drzave, a da predsednik Jugoslavije treba da postane to sto jeste: da bude predsednik, a ne kao Lilic, koji se nije mesao u svoj posao. Ali, to nikako ne znaci da drzave koje cine saveznu treba da izgube bilo sta od svojih ovlascenja i kompetencija. One moraju biti potpuno ravnopravne i moraju biti kreatori i nosioci politike savezne drzave. Predsednici te dve drzave treba da se smeste tu negde izmedju: da stvaraju uslove da njihove drzave sto bolje funkcionisu, a da na saveznom nivou mogu i treba da saradjuju sa saveznim predsednikom i da odlucuju samo kroz ucesce u radu organa u kojima po funkciji imaju rezervisana mesta. Najkrace receno, predsednik Jugoslavije treba da bude mnogo vazniji nego sto je to dosad bio i trebada se bira na neposrednim izborima. Ali, nikako ne treba da ima takvu moc kakvu je imao Milosevic dok je bio na mestu predsednika Srbije.

Ne nasedati velikim obecanjima

Gradjani Srbije treba da shvate da se mogu pouzdati samo u sebe i svoj glas, a ne da ce na bilo koji nacin onaj ko je na vlasti da im se smiluje. Sami se moraju izboriti za to svojim izborom i ne nasedati na velika obecanja. Niti smeju nasedati na jednostavna, laka i brza resenja. Ko im to kaze - taj laze. Uostalom, valja znati da se poklon uvek moze uzeti i nazad.

Kako gledate na odnos Srbije i Crne Gore?

- One treba da budu potpuno ravnopravne u saveznoj drzavi i u isto vreme u poslovima koji se njih ticu potpuno samostalne. Treba da imaju maksimalan uticaj na saveznu drzavu, a nikako jedna na drugu i tako da zajednicki stvaraju okvire koji obavezuju i jednu i drugu, a nikako da se jedna drugoj mesaju u posao. Sa druge strane, savezna drzava treba da se stara da se jednom postignuti dogovori izmedju dve republike postuju, ali nikako da nekoj od njih natura bilo koje resenje. Ona treba da bude zajednnicki servis dve republike koje su se dogovorile da jedan broj ovlascenja prenesu na nju i da u njihovo ime obavlja poslove od zajednickog interesa, a ne da bude kapa nad njima.

Sa vasih predizbornih plakata vidno se poziva - "Vratimo obraz Srbiji". Kako bi Vi, kao eventualni predsednik mislili da ga treba vratiti? Odnosno: na koji nacin mislite da se sa te funkcije moze uticati na promene u drustvu i u odnosu spoljnjeg sveta?

- Nemojte zaboraviti da je nas drugi slogan - "Tacku na pljacku". to je bi slogan Koalicije "Vojvodina i na proslim izborima. Mnogi su nas zbog toga optuzivali, zeleci pre svega da nas posvadjaju sa drugim delovima Srbije, kako mi, navodno, tvrdimo da je Vojvodinu opljackala Srbija. A, cinjenica da ja nastupam na izborima kao kandidat za predsednika Srbije sa istim sloganom "Tacku na pljacku" govori da mi znamo da je opljackana cela Srbija od strane rezima i da ce i vecina gradjana u Srbiji ovu poruku vrlo dobro razumeti i prihvatiti. Jer, ako smo u ponecemu razliciti - lopovi su nam isti. Ta cinjenica, kao i izuzetno razvijen kriminal su dovoljan povod i za drugu parolu: da vratimo obraz Srbiji. Kada zaustavimo pljacku i kriminal i na taj nacin vratimo poverenje pre svega nasih gradjana u sopstvenu drzavu, vraticemo i poverenje sveta. Dok nasi gradjani ne veruju u sopstvenu drzavu, niko u svetu nam nece verovati.

Zuzana Serences

Novi izbori

- Bez dileme bih odmah pokrenuo postupak u okviru svojih ovlascenja da se raspisu ovi izbori. Izbori koji bi bili apsolutno slobodni, posteni i ravnopravni i koji bi omogucili da se konacno izabere parlament po volji gradjana, koji bi odrzavao pravi odnos snaga u Srbiji i koji bi, kao takav bio sposoban i kompetentan da preuzme najveci deo vlasti u drzavi. I kome bi predsednik mirne duse mogao prepustiti veci deo ovlascenja koje sada ima.

Znaci li to da se Vi zapravo slazete sa argumentacijom onih koji bojkotuju izbore?

- Slazem se da ovi izbori nisu fer i narocito nisu ravnopravni. A da li ce biti posteni - to cemo videti.

Biografski podaci

rodjen 1950. u Zemun, rano detinjstvou Backoj Palanci, tu i prva slova i prvo "pikanje lopte" ito sa Radovanom Pankovim. Skolovanje u Novom Sadu, kao i fakultetska diploma (jugoslovenska knjizevnost), magistratura na komedijama Koste Trifkovica i teza da je Nusic ukrao "Narodnog poslanika" od Trifkovica.

nakon pada liberala kao perspektivni omladinski funkcioner 1974. godine "zglajzao". Nesto docnije jedan od najmladjih urednika na Televiziji Novi Sad, informativnih, omladinskih i putopisnik emisija gde je ponovo "zglajzao" nakon cuvene emisije zbog gostovanja Milorada Vucelica u njoj i pricanja politickih viceva. Opet veza sa Vucelicem 1992. godine, tada kao generalnim u TV Novi Sad, kada se Isakov nasao na cuvenom spisku za masovni odstrel na prinudne odmome, da bi dve godine kasnije dobio otkaz.

Prvi predsednik i osnivac Nezavisnosg drustva novinara Vojvodine (1990.) i glavni urednik lista "Nezavisni", jedan od osnivaca NUNS-a i Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost". Sa reformistima od vrmena Saveza reformskih snaga Jugoslavije, u medjuvremenu sa stazom nezavisnog poslanika u vojvodjanskoj skupstini, od ove godine predsednik Skupstine Reformske demokratske stranke Vojvodine. Savezni poslanik nakon izbora u novembru 1996. godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /