Cetvrtak, 18. septembar 1997.

U UDESU HELIKOPTERA UN U BOSNI POGINULO 12 LJUDI

Medju stradalima i nemacki diplomata Gerd Vagner

Bon, Sarajevo, Beta-Rojters-AP. - Nemacko ministarstvo spoljnih poslova i medjunarodni predstavnici potvrdili su da je u udesu helikoptera Ujedinjenih nacija koji se srusio juce pre podne u centralnoj Bosni poginuo zamenik Visokog predstavnika za BiH, nemacki diplomata Gerd Vagner. Po recima predstavnika UN u ovoj nesreci poginulo je ukupno 11 ljudi, cetvoro je povredjeno, a za jednim licem se jos traga. U helikopteru je bilo 12 putnika i cetiri clana posade. Pretpostavlja se da su cetvoro povredjenih zapravo clanovi posade. Portparol UN Liam Mekdauel rekao je da se helikopter srusio 15 km jugoistocno od Bugojna. Drugi portparol UN Aleksandar Ivanko rekao je da je helikopter koji su UN iznajmile od Ukrajine, sa posadom, poleteo iz Sarajeva jutros u 9.15 i da je trebalo da sleti u Bugojno, a potom i Brcko. Vremenski uslovi prilikom poletanja bili su dobri, dodao je Ivanko. UN i NATO poslali su helikoptere na mesto nesrece, kako bi pruzili pomoc prezivelima.

Nemacki ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel saopstio je juce da je medju poginulima petoro Nemaca, petoro Amerikanaca, jedan Britanac i jedan Poljak. Kinkel je rekao da zrtve jos nisu identifikovane, ali da je gotovo sigurno da su medju poginulima dvojica nemackih diplomata: zamenik visokog predstavnika za BiH Gerd Vagner i Tomas Rejnard. Prema njegovim recima nesrecu su, koliko se zna, prezivela jedino cetiri clana posade iz Ukrajine, ukljucujuci i pilota. Helikopter UN poleteo je juce ujutro iz Sarajeva za Bugojno, po lepom vremenu, ali je, kako je objasnio Kinkel, uleteo u gustu maglu, izasao iz nje i odmah potom udario u liticu.

Americki Stejt dipartment saopstio je da nema nikakvog razloga za sumnju da jucerasnji udes helikoptera, u kome je poginulo 12 lica, medju kojima i nemacki diplomata Gerd Vagner nije bio nesreca. "Nemamo razloga da verujemo da je taj udes bio nesto drugo do nesreca", izjavio je portparol Stejt dipartmenta Dzejms Rubin, a prenosi Rojter.

Generalni sekretar NATO Havijer Solana izjavio je sinoc da je pogibija zamenika visokog predstavnika za BiH Gerda Vagnera ozbiljan udarac za medjunarodne mirovne napore u Bosni. "Njegova smrt veliki je gubitak za mirovne napore u Bosni. Iskreno se nadam da ce sve strane ukljucene u Dejtonski mirovni proces cuvati secanje na njega, tako sto ce udvostruciti napore za postizanje trajnog mira", rekao je Solana. On je izrazio saucesce i vladama, organizacijama, porodicama i prijateljima drugih poginulih u jucerasnjem udesu. "Svi su oni platili konacnu cenu u sprovodjenju napora medjunarodne zajednice da u ovaj nemirni region dovede mir".

Povodom Vagnerove pogibije oglasilo se i predsednistvo EU u Luksemburgu, koje je istaklo da su "Vagner i njegove kolege snosili mnoge rizike radeci u Bosni u sluzbi mira". "Njihova pogibija neizmeran je gubitak za kancelariju visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa i misiju NATO u Bosni", saopstila je EU.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /