Cetvrtak, 18. septembar 1997.

Obracun sa licnim zabludama

Zorica Miladinovic

"Uspeli smo da sacuvamo Srbiju i od mocnog spoljnog neprijatelja. A sa ovim, unutrasnjim neprijateljima, koji misle da mogu ovde da rovare, lako cemo se obracunati. Srbija nema cenu", uzviknuo je predsednicki kandidat leve koalicije Zoran Lilic na mitingu u Nisu, podrzan aplauzom svojih pristalica, koji su sa eruptivnim zadovoljstvom primili ovako opasnu poruku.

Osim najvecim vernicima leve koalicije na Trgu oslobodjenja, svim ostalim razumnim ljudima bi od ovakve zaverenicke poruke mogla da se digne samo kosa na glavi. Posle nje je cak i Lilicevo logicno preciziranje da ce "oni koji piste i zvizde", jer se "ne slazu sa nama", "morati da postuju legitimitet" (eventualne) izborne pobede leve koalicije, dobilo preteci prizvuk.

Ovakvom skandaloznom predizbornom utisku doprinosili su i kordoni policajaca pod punom opremom za hitne intervencije, koji su odvajali levicare od "neprijatelja, potiskujuci ga sto dalje od Trga, sve uz pomoc slemova, pancira, pendreka i pripremljenog suzavca, koji ipak nije upotrebljen. Gotovo su sablasno izgledale scene u kojima su mladi momci, obuceni u patike i crne kozne jakne, koje je predvodio niko drugi do nacelnik milicije niskog SUP sa nadimkom Bosanac, poput kobaca jurisali na "neprijatelje", udarajuci cak i one koji su se usudili da na ovom svetom mitingu uzviknu samo: "Ua".

Potencijalni predsednik Srbije je otvoreno pokazao da predstojece izbore ne smatra normalnim demokratskim tkamicenjem razlicitih politickih stranaka, nakon kojeg ce stranka sa najvecim brojem osvojenih glasova, izvesno vreme vladati, u interesu svih gradjana. Potencijalni predsednik Sbije je jasno stavio do znanja da ne smatra da su izbori civilizacijska i demokratska tekovina, a opozicija njen legitimni deo, vec odsudna bitka protiv "unutrasnjeg neprijatelja".

Jedini problem ovakvog koncepta mogao bi biti prilicna brojnost "unutrasnjeg neprijatelja". Takve su lokalne vlasti u svim vecim gradovima u Srbiji, dobar broj opozicionih stranaka, antiizborni blok, studenti, cak i crkva. Uprkos tome sto se u svom govoru zalozio za Jugoslaviju, kao federaciju dve ravnopravne republike, neprijatelj bi mogao da pristigne i iz vladajuce stranke ili opozicije u Crnoj Gori, ili se udruzi sa neprijateljima iz Srbije.

Ukoliko se neko ovde doista nosi mislju da u ovoj nesretnoj zemlji, posle svega sto joj je priredjeno, niko nece "rovariti" protiv za sve to objektivno odgovorne levice, vec ce mirno pristati na odmazdu, onda sa njegovim politickim procenama nesto ozbiljno nije u redu. Jedino sto on moze da uradi jeste da se obracuna sa licnim i anahronim politickim zabludama, na srecu Srbije, koja nema cenu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /