Cetvrtak, 18. septembar 1997.

KUP KUPOVA: EKEREN-CRVENA ZVEZDA (20-TV)

Prvi ispit "poslednjih Mohikanaca"

Crvena zvezda je "poslednji Mohikanac" jugoslovenskog fudbala sto se evrokupova tice. Hoce li jos jednom obradovati navijace, ili ce ostati samo na domacim terenima, uveliko zavisi i od vecerasnjeg ishoda u mecu s Ekerenom. Belgijski tim nije iz prve kategorije evrofudbala, ali podatak da je u finalu Kupa Belgije savladao Anderleht (4:2) govori da ume da iznenadi i da je na putu da dostigne rejting jednog Standarda, Briza ili Anderlehta.

Kad je o belgijskim klubovima rec, Zvezda se nije proslavila u evroutakmicama s njima. Pre petnaestak godina (1982) u Briselu je izgubila od Anderlehta (1:2), nije nadoknadila minimalni manjak u Beogradu (2:1 za goste) i u Kupu sampiona nastavili su Belgijanci. Protiv Briza u Kupu UEFA (1988) izgledalo je da ce biti bolje, 3:1 u Beogradu izbrisalo je 0:3 na rivalovom terenu. Utesni "egal" ishod iz 1991/92. u Ligi sampiona s Anderlehtom (3:2, 2:3) najvise je odgovarao Sampdoriji koja je iz "A" grupe otisla u finale KES.

Mnogo toga se promenilo u medjuvremenu, Zvezda je pauzirala zbog sankcija, Ekeren je, tu i tamo, skupljao iskustvo (dva puta u Kupu UEFA, tri puta u Kupu kupova), kupovao i prodavao igrace, nikad ne obrcuci veliki novac. Danas su u ekipi i nas Cvijan Milosevic, Grk Karagijanis, Madjar Kovac, Kanadjanin Radinski. Zanimljivo je da ih je lane eliminisao GAK, koga je trenirao Ljupko Petrovic (3:1, 0:2), danas iz tog tima u Ekerenu ne igra vecina igraca. Menadzer Luk Verhajegen minule subote bio je u Beogradu, delio je komplimente rivalu, Kosanovic je dan pre putovanja vise kudio nego hvalio svoje.

Uzunov na centru

Ekeren i Crvena zvezda igrace na stadionu "Veltvaj park" (7.800 mesta). Sudice Atanas Uzunov (Bugarska).

EKEREN: Mons, Vostraten, Kovac, Deskamp, Sike, Kargijanis, Dove, Hofmans, Van gen Nugen, Radinski Van Akeren.

CRVENA ZVEZDA: Jevric, Zivkovic, Bjegovic, Njegus, Gojkovic (Marinovic), Bunjevcevic, Skoric, Pantelic, Jovicic, Stankovic, Ognjenovic.

Ekeren je spreman da iznenadi bivseg evropskog prvaka, Beogradjani su dosli u Belgiju s namerom da "sondiraju" ishod za revans koji ce im omoguciti da prodju u drugo kolo.

- Ne verujem da ce domacin krenuti "grlom u jagode", ubedjen sam da ce poceti oprezno, strpljivo i da ce vise paznje posvetiti sopstvenoj mrezi, racunajuci da ce organizovati i uspesne napade iz kojih se moze zatresti mreza. Od mojih igraca ocekujem da odigraju bez greske u odbrani, srednji red ce morati mnogo bolje da saradjuje nego u Helsinkiju. Tesko je prognozirati rezultat, u svakom slucaju Zvezda u prvom mecu ni u jednoj kalkulaciji ne ukljucuje poraz - najavljuje trener Kosanovic.

- Uspecemo ukoliko svaki igrac dobro oznoji dres i ako u svim linijama fudbaleri odigraju onako kako im nalozi trener. Nista im ne zameram, ali upozoravam da se obaveze moraju postovati. Ekeren sam gledao samo na TV, kasetu na kojoj je susret protiv Standarda videli su i igraci. Bez obzira sto je Ekeren taj mec ubedljivo izgubio (0:3) videlo se da nas protivnik ima nekoliko veoma dobrih fudbalera. Forsiraju organizovanu igru, lako prenose loptu i brzo prave sanse - upozorava direktor Djajic.

Fudbaleri, uglavnom, pominju gol i racunaju da se u mrezi nalazi resenje. Drukcije receno, nastojace da postignu gol, a da Jevric ne "putuje" u mrezu i - konacni uspeh je tu. Ni "remi" u kome je ukalkulisan pogodak "crveno-belih" nije daleko od prizeljkivanja Kosanovicevih igraca.

R. Popovic

Lako za Stutgart

U sesnaestini finala Kupa kupova igraju: Kodzaeli (Turska) - Nacional (Rumunija), Apoel (Kipar) - Sturn (Austrija), Stutgart (Nemacka) - Vestmanajer (Island), Boavista (Portugal)- Sahtar (Ukrajina), Ekeren (Belgija) - Crvena zvezda (Jugoslavija), AIK (Svedska) - Primorje (Slovenija), AEK (Grcka) - Dinaburg (Letonija), Slavija (Ceska) - Lucern (Svajcarska), Hapoel Berseba (Izrael) - Roda (Holandija), Zagreb (Hrvatska) - Tromzo (Norveska), Kopenhagen (Danska) - Ararat (Jermenija), Belsina (Belorusija) - Lokomotiva (Rusija), Celzi (Engleska) - Slovan (Slovacka), Nica (Francuska) - Kilmarnok (Skotska), Betis (Spanija) - BVSC (Madjarska),Vicenca (Italija) - Legija (Poljska).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /