Cetvrtak, 18. septembar 1997.

DJINDJIC POKVARIO PLAN SPOU

Orao nenajavljeno postavljen na kupolu Skupstine Beograda

"Diverzija demokrata"?:
Dvoglavi orao juce snimljen
na kupoli Skupstine Beograda
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Skulptura pozlacenog orla postavljena je, iznenada, i nenajavljeno na kupolu Skupstine Beograda u noci izmedju 16. i 17. septembra. Za razliku od trijumfalnog skidanja petokrake, kada je nova gradska vlast zajedno sa gradjanima taj dogadjaj proslavila, oko postavljanja orla doslo je do slucajnog (namernog) nesporazuma izmedju dva koaliciona partnera, SPO i DS. Kako saznajemo clanovi Komisije za vracanje orla iz SPO insistirali su da skulptura bude postavljena u noci izmedju 17. i 18. septembra, kako bi predsednicki kandidat SPO Vuk Draskovic svecano otkrio orla pre mitinga na Trgu slobode.

I pored dogovora orao je postavljen dan ranije i tokom celog jucerasnjeg dana gradjani su mogli da ga vide, a nekoliko puta je prikazan i na gradskoj televiziji Studio B. Ovaj potez postavljanja orla dan ranije, kako saznajemo, u Skupstini Beograda izazvao je ljutnju u redovima SPO, pa je cak bilo i ideja da se orao pokrije do odrzavanja svecanosti.

- Clanovi DS na celu sa svojim liderom, gradonacelnikom Beograda, u stilu akcija Prleta i Tihog u dva sata nocu su postavili orla i pored dogovora da se on postavi tek 18. ujutru, kaze visoki funkcioner SPO u izjavi za nas list, insistirajuci na anonimnosti.

- To je jos jedna diverzija od strane demokrata kako bi se nanela steta SPO pred izbore, dodaje ovaj funkcioner.

"Draskovic otkriva orla u 12.30 sati"

Predsednik Izbornog staba SPO Danica Draskovic potvrdila je "Nasoj Borbi" da ce predsednicki kandidat SPO Vuk Draskovic danas u 12.30 casova svecano otkriti skulpturu orla. Ona nije zelela da komentarise zbog cega je orao postavljen dan ranije.

Gradonacelnik Zoran Djindjic u izjavi za "Nasu Borbu" kaze da bi bilo neprimereno i nepristojno da postavljanje orla bude odlagano samo da bi jednom predsednickom kandidatu posluzilo u predizbornoj kampanji.

"Orao je osvestan, bio je izlozen, gradjani su ga videli i zbog toga smo smatrali da ne treba ponovo da pravimo neku proslavu". Djindjic tvrdi da bi orao bio postavljen jos ranije da radnike na konstrukciji nije ometala kisa. On dodaje da nije imao neke veze sa navodnom diverzijom plana SPO, ali naglasava: "Postavljanje 250 kilograma teske skulpture moralo je da se izvede u ranim jutarnjim satima, kako eventualnim padom neko od sugradjana ne bi bio povredjen. U SPO, verovatno ne znaju, posto su oni ucestvovali samo u planiranju vracanja orla, da je za postavljanje potrebna dizalica kojih imamo samo dve u gradu i samo je jedna bila slobodna za jucerasnji termin", kaze Djindjic napominjuci da bi se sledeci termin cekao mesec dana.

- Skinuli smo ideologiju jedne partije sklanjajuci petokraku sa gradske kupole. Necemo da grad sada sluzi za promociju ideologije neke druge stranke i da vracanje starog simbola na kupolu bude u svrhu predizborne promocije, zakljucuje Djindjic.

J. Kosanic

SPO na telefonskoj vezi sa OEBS

Zavrsna predizborna konvencija predsednickog kandidata SPO Vuka Draskovica i poslanickih kandidata te stranke, bice odrzana danas u 19.30 casova na Trgu slobode. Beogradjanima ce se obratiti Vuk Draskovic kao i nosioci izbornih lista u Beogradu. Planirano je da se pristalicama SPO na velikom video-volu (sastavljenom od TV prijemnika) prikaze fudbalska utakmica Crvena zvezda-Ekeren, koju ce direktno prenositi RTS.

Bina ovoga puta nije postavljena ispred spomenika knezu Mihailu kako je video-vol ne bi zaklonio vec je instalisana blize Narodnom pozoristu. U 18 casova poslanicki kandidati SPO bice predstavljeni na RTS u redovnom terminu predvidjenom Zakonom, a kako se ocekuje Vuk Draskovic ce na Radio televiziji Studio B ucestvovati u emisiji o predsednickim kandidatima sve do pocetka izborne cutnje.

Pracenje izbornih rezultata SPO organizuje u nedelju uvece, u prostorijama izbornog staba stranke u Ulici kneza Mihaila 48. Clanovi SPO u birackim odborima o svim nepravilnostima obavestice centralu stranke, koja ce odmah, telefonom, obavestiti posmatrace OEBS.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /