Cetvrtak, 18. septembar 1997.

GSS POZVAO GRADJANE DA U NEDELJU NE IZADJU NA IZBORE

Bojkot jedina nada za Srbiju

Dragor Hiber: Apsinencijom se pokazuje spremnost na promene. Vesna Vodinelic-Rakic: Mogucnost za manipulacije glasovima su ogromne

Beograd. - Bojkot izbora je jedina nada za Srbiju, porucio je juce Gradjanski savez Srbije pozivajuci gradjane da ne glasaju. U ovoj stranci smatraju da ce nakon ovih izbora "Srbija biti jos tamniji vilajet" u kojem ce rezim povecati represiju prema gradjanima, pokusavajuci da ih ucutka kao sto ce i medjunarodna zajednica smanjiti kontakte sa ovom drzavom. Uspesnost bojkota ne zavisi od broja gradjana koji nece biti na glasanju, rekao je Dragor Hiber, predsednik Izvrsnog odbora GSS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Kako je objasnio, u protivnom bi najlegitimniji izbori kod nas bilo oni iz l946. ili u Albaniji kad je Enveru Hodzi nesotajalo samo cetiri glasa od ukupnog broja svih upisanih biraca.

Cilj antiizborne kampanje nije bio, kako je rekao Hiber, znatno povecanje broja apstinenata vec da se pokaze kako veliki broj gradjana nece da ucestvuje na nefer izborima.Time se pokazuje spremnost na promene sto je uvod u demokratiju "bez koje nema izlaska iz krize", Dragan Hiber je rekao i da ce sudeci po dosadasnjem iskustvu tacan broj (ne)izaslih na glasanje ostati nepoznat.

Predsednica Pravnog sveta GSS Vesna Rakic-Vodinelic navela je niz razloga koji ukazuju da predstojeci izbori nisu posteni. Podsetila je kako je Republicka izborna komisija nastojala da zaplasi gradjane koji ne zele da glasaju (govoreci i o ulozi predsednika komisije Balse Govedarice) kao i na slican nastup Nadzornog odbora.

Napomenula je i da je Zakon o izbornim jedinicama donet u izbornoj godini i na protivustavan nacin. Ostala su i otvorena pitanja - kako moze da se bira novi predsednik Srbije kad prethodni nije podneo ostavku, zatim, da li cemo imati dva parlamenta jer starom istice mandat tek u decembru a nije objavljeno njegovo raspustanje.

Vesna Rakic-Vodinelic je izrazila sumnju da ce na izbore izaci dovoljan broj gradjana, jer je i za prvi i za drugi krug potrebno da glasa vise od polovine upisanih biraca. U slucaju da se to ne desi, kako je objasnila, ostaje nejasno kakav ce dalje biti postupak jer propisi ne pokrivaju ovu mogucnost.

Mogucnosti za manipulacije su ogromne, smatra Pravnicki savet GSS navodi: problematicne biracke spiskove, pojave da jedno lice dvaput glasa, dodavanje listica, namerne greske kako bi se ponistili izbori, ubacivanje podataka u kompjutere. Zbog svega ovoga misija OEBS-a, prema GSS-u, ne moze biti efikasna, pogotovo kad je posmatraca nesto vise od 180 naspram deset hiljada birackih mesta.

N.T.

Gradjani "glasaju" u GSS

Misija OEBS razgovarace u subotu sa predstavnicima GSS i tom prilikom ih obavestiti o svojim zapazanjima povodom predizborne kampanje. Na sam dan glasanja, prostorije sedista ove stranke bice otvorene za gradjane koji imaju primedbe povodom izbora ili zele objasnjenje. U stranci ce dezurati clanovi njenog Pravnog saveta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /