Petak, 19. septembar 1997.

IZJAVA IVANA RADOSAVLJEVICA, PREDSEDNIKA NADZORNOG ODBORA

Upozorenje medijima da postuju izbornu tisinu

Izjave stranackih lidera i drugih ucesnka u izborima mogu se objavljivati tek posle zatvaranja biralista u nedelju u 20 sati, podsetio Radosavljevic

Beograd. - Kao predsednik Nadzornog odbora za septembarske predsednicke i skupstinske izbore pozivam sve ucesnikle u izborima i druge politicke subjekte da se od veceras u ponoc do zatvaranja birackih mesta uzdrze od izborne propagande i javnih skupova, kaze u jucerasnjem obracanju javnosti dr Ivan Radosavljevic, predsednik Nadzornog odbora za pracenje izbora. Podsecam da prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, gradjani imaju pravo da u izbornoj tisini, koja pocinje 48 sati pre dana odrzavanja izbora i na dan odrzavanja izbora do zatvaranja biralista, mirno i dostojanstveno razmisle o izlasku na biralista i kome ce dati svoj glas. Ova odredba postoji od prvih visestranackih izbora u Srbiji 1990. godine i za njeno krsenje predvidjene su i kazne, podsetio je Radosavljevic.

"U ime Nadzornog odbora zahtevam od javnih glasila da se uzdrze od objavljivanja svih vrsta priloga koji bi direktno ili posredno mogli da uticu na opredeljenje biraca, a narocito od publikovanja anketa i procena izbornih rezultata. Izjave stranackih lidera i drugih ucesnika u izborima koje se ticu izbora, narocito one date posle glasanja, mogu se objavljivati tek posle zatvaranja biralista, u nedelju u 20 sati. Odbor, takodje, insistira da mediji u vreme izborne tisine ne koriste zabavne, umetnicke, obrazovne, sportske i slicne emisije i rubrike za predstavljanje kandidata i njihovih programa", izjavilo je predsednik Nadzornog odbora i dodao:

" U svojstvu predsednika Nadzornog odbora upozoravam da javna glasila u toku izborne tisine ne smeju da prenose, emituju i reemituju priloge stranih medija, izjave stranih zvanicnika i drugih licnosti iz inostranstva, u kojima se neposredno ili prikriveno bave izborima u Srbiji".

"Isticem da od cetvrtka u ponoc do otvaranja biralista samo zvanicni organi zaduzeni za sprovodjenje izbora, a to su Republicka izborna komisija i izborne komisije izbornih jedinica mogu, posredstvom javnih glasila, gradjanima davati informacije znacajne za njihovo ucesce na izborima. Ovo se, pre svega, odnosi na podatke o vremenu otvaranja, rada i sedistu birackih mesta, dokumentima potrebnim za identifikaciju biraca i slicnom", izjavio je Radosavljevic i naglasio:

"Posto su samo Republicka izborna komisija i izborne komisije izbornih jedinica, koje rade u prosirenom sastavu sa predstavnicima najvecih politickih stranaka, nadlezne da daju zvanicne podatke o izlasku biraca i toku glasanja na birackim mestima, kao i prethodne i konacne rezultate glasanja za narodne poslanike i predsednika Republike, Nadzorni odbor poziva javna glasila da se uzdrze od prenosenja neproverenih informacija pojedinih ucesnika u izborima i drugih politickih subjekata iz zemlje i inostranstva".

Radosavljevic je kao predsednik Nadzornog odbora trazio od organa zaduzenih za izbore da novinarima pod jednakim uslovima daju podatke o toku izbornog postupka kako bi gradjani i domaca i inostrana javnost blagovremeno i celovito bili informisani o dogadjanjima na biralistima i o izbornim rezultatima.

Nadzorni odbor ce i u toku izborne tisine pratiti ponasanje ucesnika u izborima i drugih politickih subjekata i odmah javno reagovati na eventualna krsenja odredaba zakona o izboru narodnih poslanika i predsednika Republike, stoji na kraju izjave predsednika Nadzornog odbora.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /