Petak, 19. septembar 1997.

CENTAR ZA SLOBODNE IZBORE I DEMOKRATIJU

Domaci posmatraci jos bez akreditacije

U CeSID-u ocekuju da ce odgovori na prigovor Republickoj izbornoj komisiji i zalbu Vrhovnom sudu Srbije stici do sutra

Beograd. - Centar za slobodne izbore i demokratiju iako je u utorak iz medija saznao da je Republicka izborna komisija odbila njegov zahtev za posmatranje procesa glasanja na birackim mestima, jos nije dobio i pismeni odgovor - saopsteno je na jucerasnjoj konferenciji za stampu CeSID-a, prvog domaceg udruzenja za pracenje izbora.

Buduci da je uskracivanjem akreditacije, prema recima Marka Blagojevica, portparola CeSID-a, prekrsen Zakon o izboru narodnih poslanika, Centar je uputio zalbu Vrhovnom sudu Srbije i prigovor Republickoj izbornoj komisiji. Odgovor komisiji, prema Zakonu, mora stici do petka, a Suda do subote ujutro.

Zoranu Lilicu, kao visokom funkcioneru Socijalisticke partije Srbije, Centar je uputio otvoreno pismo, u kome apeluje na njega da iskoristi svoj uticaj i omoguci da domaci posmatraci dobiju akreditaciju za pracenje izbora. U tom pismu CeSID podseca na Lilicevu izjavu da su svi oni koji zele da prate izbore dobro dosli u bukvalnom smislu.

- Nebojsa Rodic, sekretar Republicke izborne komisije nam je rekao da nismo dobili akreidtaciju jer navodno za nas nije nadlezna Komisija, vec Vlada Srbije. Mora da se Rodic poziva na neki svoj zakon - rekao je Blagojevic. Kao drugi razlog odbijanja, prema Blagojevicevim recima, Rodic je naveo da prijava nije stigla, "sto takodje nije tacno jer Centar poseduje potvrdu o prijemu zahteva".

- Treci razlog je, navodno, da domaci posmatraci nisu predvidjeni zakonom. To bi, medjutim, znacilo da smo mi ilegalna organizacija iako smo registrovani u Saveznom ministarstvu pravde - upozorava Blagojevic.

I ako ne dobiju akreditaciju, 1.500 posmatraca CeSID-a ce se 21. septembra naci ispred 300 birackih mesta. Oni ce gradjanima, pre glasanja, deliti letke sa uputstvom na sta da obrate paznju, kako bi uocili eventualne nepravilnosti. Zapazene nepravilnosti, gradjani ce moci da unesu u CeSID-ove upitnike po izlasku sa biralista.

I. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /