Petak, 19. septembar 1997.

INTERVJU MOMCILA KRAJISNIKA "EL PAISU"

Ako se dokaze Karadziceva krivica, nase prijateljstvo ce prestati

O mogucim resenjima krize u Republici Srpskoj, Krajisnik u intervjuu spanskom dnevniku kaze da su za to moguca dva puta: paralelni parlamentarni i predsednicki izbori ili dogovor, koji ocito nije (bio) moguc

Vladmir Stankovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Barselone

Momcilo Krajisnik, predstavnik Republike Srpske u bosanskohercegovackom Predsednistvu, dao je na Palama intervju madridskom dnevniku "El Pais" ciji je izvestac Anhel Santa Krus proteklog vikenda pratio lokalne izbore u BiH. Intervju je objavljen u prekjucerasnjem broju gotovo na celoj strani pod naslovom: "Karadzic i Mladic se ovde dozivljavaju kao nacionalni heroji, a ne ratni zlocinci". Na tu temu Krajisnik u intervjuu izmedju ostalog kaze:

"Rekao sam da necu govoriti o tome, ali ono sto mogu reci jeste da nas narod ne veruje u Haski sud. Pokusavamo da saopstimo istinu i zato smo pozvali predstavnike ovog tribunala da dodju ovde i da se informisu na licu mesta i optuzbe ucine objektivnijim. Nas narod nikada nije stitio ratne zlocince, ali Karadzic i Mladic to nisu, oni se ovde dozivljavaju kao nacionalni heroji".

Na primedbu da Zapad smatra da Karadzic i dalje vuce konce iz senke, Krajisnik odgovara:

"To je prljava optuzba. Pre Dejtona mene su optuzivali da sam iza Karadzicevih odluka, sada optuzuju njega da za sve sto ne funkcionise."

O svom odnosu sa Radovanom Karadzicem Krajisnik je rekao:

"Pricamo telefonom, jer smo prijatelji. Ne smatram ga krivim, ali ako Sud u Hagu dokaze suprotno, nase prijateljstvo ce biti okoncano".

Sukob na relaciji Pale-Banjaluka u verziji Momcila Krajisnika izgleda ovako:

"To je plan da nas podele. Veoma je opasno otvoreno reci ko je iza tog plana, ali neki od medjunarodnih posrednika pomazu tako sto se stavljaju na stranu gospodje Plavsic. Ona obecava stvari koje ne moze da ispuni zato sto izvrsenje preuzetih obaveza mora proci preko nas koji predstavljamo RS mesovitom rukovdostvu BiH... Ja nisam protiv Dejtona, ali jesam protiv onoga sto tamo nije dogovoreno... Oni koji obecavaju sve i svasta zapravo varaju medjunarodnu javnost... Ja sam covek principa i zelim da resim ono sto mogu, da ispunim preuzete obaveze."

Krajisnik se osvrnuo i na ulogu predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica:

- On daje misljenje, ali ne odlucuje. On je predsednik nase majke domovine. Konsultujemo ga kao potpisnika Dejtona u nase ime i postujemo njegove sugestije do izvesnog nivoa.

O mogucim resenjima krize u Republici Srpskoj, Krajisnik kaze:

"Postoje dva puta. Jedan je paralelni parlamentarni i predsednicki izbori za koji se mi zalazemo, drugi je dogovor, ali on ocito nije (bio) moguc". Na kraju intervjua, u odgovoru na pitanje o teskoj situaciji u kojoj zive ljudi u RS, Krajisnik kaze:

"Mi smo osudjeni da prezivimo i pobedimo zato sto su sa nama cak i Bog i gospodin Vestendorp", ali je potom upozorio novinara da "ovo poslednje ne pise, jer je receno u sali". U ozbiljnom tonu je dodao da je Karlos Vestendorp, visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH, "veliki diplomata" koji "pokusava da vidi realno sagleda stvari". Krajisnik zakljucuje da "postoji nesto sto se ne moze videti: velika snaga naroda, njegova motivacija da prezivi i sacuva svoju slobodu i drzavu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /