Petak, 19. septembar 1997.

Daljinski upravljac

Ejub Stikovac

Ako je rat u BiH vodjen daljinskim upravljacem iz Beograda, Zagreba i nekoliko znacajnih metropola iz "demokratskog svijeta" nije nikakvo cudo da se i nametnuti mir odrzava na isti nacin.

Izbori za lokalne organe vlasti u ovoj medjunarodno priznatoj drzavi pokazali su da je ista "sprava" ne samo jos uvijek u upotrebi nego da se bez nje ne mogu izabrati ni predsjednici mjesnih zajednica a kamoli opstina. Da visoki medjunarodni predstavnik za BiH, Karlos Vestendorp, nije dosao kod predsjednika SRJ Slobodana Milosevica da "obradi" Momcila Krajisnika od izbora, ne bi bilo nista u dijelu srpskog entiteta. Isti je slucaj i sa hrvatskim predsjednikom, Franjom Tudjmanom.

U slaganju cinjenica o uticaju dvojice sefova drzava na svoje sunarodnike u BiH logicno se namece pitanje: nisu li oni imali presudni uticaj i na sukobe unutar bosanskih naroda, "nadnaroda", "podnaroda" i "donaroda".

Tokom rata doslo je do zestokih oruzanih sukoba medju Muslimanima- Bosnjacima, zapravo izmedju snaga Fikreta Abdica, koji se izgubio sa politicke scene, i Armije BiH (citaj: Alije Izetbegovica). Abdic je pobrao aplauze u Beogradu i Zagrebu, a potpisao je i brojne dokumente o saradnji, cija vrijednost je daleko ispod numizmaticke vrijednosti novcanica od 500 miliona dinara u vrijeme hiperinflacije.

Tokom 1994. godine, doslo je do podjele unutar hrvatskog nacionalnog korpusa. Odrzane su dvije skupstine HDZ: jedna u Livnu (tudjmanovska), druga u Sarajevu (bosanska). Sve se zavrsilo bez zrtava i po tome se razlikuju Hrvati od Srba i Bosnjaka-Muslimana.

Sadasnji poiticki sukob Pala i Banjaluke uklapa se u semu unutarnacionalnih sukoba iz kojih poene ubiru oni koji ih pokusavaju da pomire. Milosevic je, na svecanosti kod Feketica, u svom stilu porucio da se interesi Republike Srpske i SRJ podudaraju ne precizirajuci u cemu.

Reagovanja na njegov govor s druge strane Drine su vise nego stura. Mnogi se pitaju zasto u istom govoru nije spomenuo i "zajednicke interese" sa "Republikom Srpskom Krajinom".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /