Petak, 19. septembar 1997.

NOCAS, TACNO U PONOC

Pocela predizborna tisina

Zabrana pominjanja stranaka i njihovih kandidata traju do zatvaranja birackih mesta u nedelju uvece. Entoni Vels najavio za danas dolazak 150 posmatraca OEBS

Zakonom propisana dvodnevna predizborna tisina pocela je nocas tacno u ponoc. Zabrana pominjanja stranaka i njihovih kandidata u medijima, javna politicka okupljanja kao i prognoziranje izbornih rezultata vazi sve do izlaska na izbore ali i na sam dan izbora, sve dok poslednje biracko mesto ne bude zatvoreno. Informativne kuce imaju dozvolu da u nedelju zabeleze samo izlazak na glasanje i prenesu eventualno saopstenje Republicke izborne komisije po zatvaranju birackih mesta.

Na snazi je, takodje, zabrana isticanja stranackih materijala, simbola i drugog propagandnog materijala u krugu od 50 metara od birackog mesta.

Sef misije OEBS u Beogradu Entoni Vels izjavio je juce agenciji Beta da do danas ujutru u Beograd treba da stigne 150 posmatraca OEBS-a za nadgledanje predstojecih izbora u Srbiji. On je precizirao da ce medju njima biti i 36 predstavnika Parlamentarne skupstine OEBS-a, odnosno clanova parlamenata drzava clanica OEBS-a. Ti posmatraci ce ostati u Srbiji do 23. ili 24. septembra, dodao je Vels. On je naveo da ce se deo tih posmatraca vratiti ukoliko dodje do drugog kruga predsednickih izbora u Srbiji.

Sef misije OEBS-a je podsetio da se u Srbiji vec nalazi 39 posmatraca te organizacije, koji ce ostati do kraja izbornog procesa. Vels je rekao da ne ocekuje nikave probleme sa akreditacijom posmatraca i podsetio da oni koji su dosli pre par nedelja nisu imali nikakvih problema u tom pogledu.

"Sada ulazimo u izuzetno aktivnu fazu i do danas popodne bi svi posmatraci trebalo da pocnu rad na terenu", rekao je on. Sef misije OEBS-a je jos rekao da su dvojica francuskih posmatraca dosla pre izvesnog vremena, a da se sada ocekuje i dolazak dvojice francuskih parlamentaraca.

Iz SAD 10 posmatraca

Beograd, Beta. - Americka ambasada saopstila je da ce SAD u okviru misije OEBS-a poslati 10 posmatraca na predstojece predsednicke i parlamentarne izbore u Srbiji, zakazane za 21. septembar. Izbore u Srbiji nadgledace i dodatnih 25 predstavnika ambasade u Beogradu, dodaje se u saopstenju ambasade, koje je juce dostavljeno medijima.

Ambasada ce, na osnovu iskustava svojih posmatraca, saciniti izvestaj za Stejt dipartment i americku delegaciju pri OEBS-u u Becu.

"Ambasada ce, ucestvovati u nadgledanju izbora u sklopu svojih tekucih nastojanja da precizno izvestava o tome kako se ovde primenjuju medjunarodno prihvaceni standardi demokratije i ljudskih prava", zakljucuje se u saopstenju ambasade SAD.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /